Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Neraugoties uz vairāku valstu izstāšanos ANO pieņem migrācijas paktu

© Reuters/Scanpix

Neskatoties uz vairāku valstu izstāšanos, ANO konferencē Marrākešā pirmdien parakstīts globālais migrācijas pakts.

Juridiski nesaistošā dokumenta parakstīšanas brīdī klāt bija līderi un pārstāvji no aptuveni 150 valstīm.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs to salīdzināja ar karti, kas rāda ceļa uz ciešanu un haosa izbeigšanu. Viņš arī sacīja, ka vēlas kliedēt mītus, kas radušies par šo paktu, tostarp apgalvojumus, ka tas atļaus ANO uzspiest imigrāciju dalībvalstīm.

ANO Globālais migrācijas pakts tika pabeigts jūlijā pēc 18 mēnešu ilgām sarunām. To vienbalsīgi atbalstīja 192 valstis. Taču pērnā gada decembrī ASV no pakta atkāpās.

Paktu ir publiski noraidījušas arī Austrālija, Austrija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Itālija, Polija, Slovākija, Šveice, Ungārija. Arī Latvijas Saeima pagājušo ceturtdien pieņēma rezolūciju, kurā aicina valdību nepievienoties ANO migrācijas paktam.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Latvija Ārlietu ministrijas preses sekretārs Gints Jegermanis, ņemot vērā Saeimas lēmumu, Latvija nav pārstāvēta starpvaldību konferencē Marakešā.

Jegermanis norādīja, ka pēc konferences noslēgšanās Globālais migrācijas kompakts kopā ar ziņojumu par konferenci tiks nosūtīts apstiprināšanai ANO Ģenerālajā asamblejā. Jautājuma izskatīšana plānota 19.decembrī un paredzams, ka par šo jautājumu tiks pieprasīts ANO dalībvalstu balsojums.

"Lēmums par Latvijas nostāju balsojumā tiks pieņemts atbilstošā laikā," sacīja ministrijas pārstāvis.

Pakts izraisījis šķelšanos Beļģijas valdībā un satricinājis arī citu Eiropas valstu valdības.