Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Francijas valdība pikta: Mudina Trampu neiejaukties tās politikā

© SCANPIX

Francijas valdība svētdien mudināja ASV prezidentu Donaldu Trampu atturēties no iejaukšanās tās politikā, šādi reaģējot uz Trampa tvītiem par protestiem, kas satricinājuši Franciju, un Parīzes klimata vienošanos.

"Mēs nepievēršamies Amerikas politikai un gribam, lai pret mums izturētos tāpat," telekanālam LCI sacīja Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns.

"Es to saku Donaldam Trampam, un arī Francijas prezidents to saka - lieciet mūsu valsti mierā."

Tramps sestdien divos tvītos pieminēja "dzelteno vestu" protestus, kas kopš novembra vidus izpletušies Francijā un kuru gaitā pieredzētas nekārtības Parīzē.

"Ļoti bēdīga diena un nakts Parīzē. Varbūt pienācis laiks atmest muļķīgo un ārkārtīgi dārgo Parīzes vienošanos un atdot naudu cilvēkiem samazinātu nodokļu formā," vaicāja Tramps.

"Parīzes vienošanās priekš Parīzes nestrādā pārāk labi. Protesti un nekārtības visā Francijā," jau iepriekš tviterī bija norādījis Tramps.

"Cilvēki negrib maksāt lielas naudas summas, daudz arī trešās pasaules valstīm (kas tiek pārvaldītas apšaubāmi), lai, iespējams, aizsargātu vidu. Dzirdami saukļi: "Mēs gribam Trampu!". Mīlu Franciju."

Tramps šonedēļ vairākos tvītos bija maldīgi apgalvojis, ka protestētāji Francijā saucot viņā vārdu.

Video, kas publicēti šīs versijas atbalstam, patiesībā tikuši filmēti šogad galēji labējo sanāksmē Londonā.

Protesti Francijā nav tiešā veidā saistīti ar 2015.gada Parīzes vienošanos, no kuras Tramps izstājies, izpelnoties Makrona un citu Rietumu līderu nosodījumu.

"Dzelteno vestu" kustība aizsākās kā protests pret degvielas nodokļa palielināšanu, kas bija iecerēta ekoloģisku apsvērumu vārdā. Protesti pārauguši plašākā kustībā pret Makrona politiku un valdības stilu.

Sestdien Francijā "dzelteno vestu" protestos, kuru gaitā izraisījās demonstrantu sadursmes ar policiju, kopumā aizturēti 1723 cilvēki, svētdien pavēstīja Iekšlietu ministrija.

1220 paturēti apcietinājumā. Kopumā sestdien protestos piedalījās 136 000 cilvēku - aptuveni tikpat, cik 1.decembrī.

Parīzē, kur protestētāji aizdedzināja automašīnas un mēģināja celt barikādes, policija pret demonstrantiem lika lielā ūdens lielgabalus un asaru gāzi.

Atbilstoši vietējo mediju aplēsēm ievainoti 264 cilvēki, arī 39 drošības spēku pārstāvji.