Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Migrantu glābšanas kuģis "Aquarius" bēgļus vairs neglābs

© AFP/Scanpix

Migrantu glābšanas kuģis "Aquarius" izbeigs operācijas Vidusjūrā, ceturtdien paziņoja šo kuģi nofraktējušās nevalstiskās organizācijas "SOS Mediterranee" un "Medecins Sans Frontieres" (MSF).

Kuģis kopš oktobra sākuma nevar atstāt Francijas ostas pilsētu Marseļu, jo Panama, ar kuras karogu tas bija kuģojis, ir svītrojusi "Aquarius" no saviem reģistriem pēc Itālijas valdības pieprasījuma.

Katānijas prokuratūra Sicīlijā novembrī deva rīkojumu arestēt šo kuģi saistībā ar apsūdzībām, ka tā komanda nelegāli atbrīvojusies no bīstamiem atkritumiem.

"Šis ir rezultāts ilgstošai kampaņai, kuru uzsākusi Itālijas valdība un atbalsta citas Eiropas valstis, lai deleģitimizētu, apmelotu un traucētu palīdzības organizācijas, kas sniedz atbalstu neaizsargātiem cilvēkiem," paziņoja MSF.

"Apvienojumā ar Eiropas Savienības (ES) slikti iecerēto ārpolitiku migrācijas jomā, šī kampaņa ir grāvusi starptautiskās tiesības un humanitāros principus. Bez tūlītēja risinājuma pret šiem uzbrukumiem MSF un "SOS Mediterranee" nav citas izvēles, kā izbeigt "Aquarius" operācijas," piebilda MSF.

“SOS Mediterranee” operāciju direktors Frederiks Penārs sacīja, ka ""Aquarius" pamešana ir bijusi ļoti grūts lēmums", bet piebilda, ka šī organizācija "aktīvi pēta jauna kuģa variantus".

Saskaņā ar Itālijas mediju ziņām, izmeklētājiem ir aizdomas, ka "Aquarius" komanda nelegāli atbrīvojusies no 24 tonnām atkritumu, nenodalot potenciāli bīstamus materiālus, kad kuģis bijis piestājis Itālijas ostās laikposmā no 2017.gada janvāra līdz 2018.gada maijam.

Katānijas prokuratūra veic izmeklēšanu par tādiem materiāliem kā ar kašķi un citām lipīgām slimībām sirgušu migrantu drēbes, asiņaini pārsēji un citi medicīniskie atkritumi, kā arī pārtikas atkritumi, kas Itālijas ostās izmesti no "Aquarius" un cita MSF nofraktēta kuģa "Vos Prudence".