Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva plāno paplašināt "melno sarakstu" ar Kerčas incidentā iesaistītajiem Krievijas pilsoņiem

© Scanpix

Lietuva plāno paplašināt savu "melno sarakstu" ar Krievijas pilsoņiem, kas saistīti ar incidentu Kerčas šaurumā.

Krievijas bruņotie spēki 25. novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietinājusi uz diviem mēnešiem un nogādājusi Maskavā.

Lietuvas Ārlietu ministrija šodien paziņoja, ka "ieviesīs ierobežojošus pasākumus pret personām, kas atbildīgas par agresiju Kerčas šaurumā un Melnajā jūrā."

Ministrija ir vērsusies pie Migrācijas departamenta ar lūgumu pasludināt par "persona non grata" cilvēkus, kuri bijuši "tieši iesaistīti agresijā pret Ukrainas armijas kuģiem."

"Melnajā sarakstā" varētu tikt iekļauti aptuveni 20 cilvēki, ziņu aģentūrai BNS atklāja avoti diplomātu aprindās.

Lietuvas Migrācijas departamenta vadītāja Evelīna Gudzinskaite apstiprināja, ka departaments ir saņēmis ministrijas lūgumu, un sacīja, ka lēmums tiks pieņemts vēl šonedēļ.

Lietuvas Ārlietu ministrijas paziņojumā teikts, ka šo personu rīcība ir starptautisko tiesību pārkāpums un apdraud starptautisko un Lietuvas nacionālo drošību.

"Ārlietu ministrija stingri nosoda Krievijas Federācijas rīcību, kas atspoguļo jaunas pakāpes eskalāciju Krievijas Federācijas agresijā pret Ukrainu," teikts ministrijas paziņojumā.

Tajā arī apliecināts Lietuvas atbalsts Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei un uzsvērts, ka Lietuva neatzīst Krievijas īstenoto Krimas okupāciju.

Paziņojumā arī nosodīta "nelikumīgā Kerčas brigādes izveidošana un izmantošana", Krimas pussalas un Azovas jūras militarizācija, ko veic Krievijas Federācija, kā arī Ukrainas ostu bloķēšana Azovas jūrā".

"Lietuvas Republika aicina Krievijas Federāciju nekavējoties apturēt agresiju pret Ukrainu, nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot sagrābtos Ukrainas kuģus un kara gūstekņus, tostarp kuģu apkalpi, un atjaunot brīvu kuģošanu Azova jūrā," paziņoja ministrija.

Lietuvas Ārlietu ministrija arī paziņoja, ka "aktīvi konsultējas ar citiem starptautiskās kopienas locekļiem par Krievijas saukšanu pie atbildības par agresiju starptautiskā līmenī un nepieciešamo atbildes pasākumu veikšanu."