Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Parīzes policija aicina veikalus Elizejas laukos sestdien protestu laikā nestrādāt

© AFP/Scanpix

Parīzes policija ceturtdien aicinājusi visus veikalus un restorānus Elizejas laukos sestdien nestrādāt, ņemot vērā gaidāmos plašos protestus pret Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

Arī aptuveni desmit muzeji Parīzē paziņojuši, ka sestdien nestrādās.

Tā dēvēto dzelteno vestu kustību sākotnēji izraisīja valdības lēmums paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bet pakāpeniski tā izvērsusies daudz plašākos protestos, atspoguļojot vispārējo sabiedrības neapmierinātību ar Makrona politiku.

Pēdējās divās nedēļas nogalēs protesti Parīzē pārauguši vardarbībā un vandālismā, un varasiestādes bažījas, ka tas pats atkārosies arī šajās brīvdienās.

Pagājušo sestdien protestu laikā Parīzes centrā ēkām tika izsisti logu stikli, tika aizdedzinātas daudzas automašīnas un sešas ēkas.

Policija lūgusi veikalus un restorānus Elizejas laukos aizslēgt durvis, nodrošināt skatlogus un aizvākt visas āra mēbeles.

Kāda Iekšlietu ministrijas amatpersona ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka varasiestādes gatavojas ievērojamai vardarbībai, ņemot vērā, ka sestdien galvaspilsētā plāno protestēt gan galēji labējie, gan galēji kreisie aktīvisti.

Sestdien plānotās izrādes atcēlis arī operas nams "Palais Garnier", kas atrodas Parīzes centrā, un Bastīlijas opera, laukumā pie kuras tradicionāli notiek demonstrācijas.

Slēgts būs arī Eifeļa tornis.