Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Stoltenbergs uzsver, ka NATO ir jāgatavojas pasaulei bez raķešu līguma

© REUTERS/ SCANPIX

NATO ir jāgatavojas pasaulei bez Vidēja un tuva darbības rādiusa kodolbruņojuma (INF) līguma, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Krievijai ir pēdējā iespēja pildīt INF līgumu. Taču tajā pat laikā mums ir jāsagatavojas pasaulei bez līguma," pēc NATO ārlietu ministru sanāksmes Briselē pavēstīja Stoltenbergs.

Pēc ASV otrdienas paziņojuma, ka Krievijai ir 60 dienas laika atgriezties pie līguma saistību izpildes, Stoltenbergs norādīja, ka alianse sāk "izskatīt līguma izjukšanas sekas NATO".

Vairāki sabiedrotie plāno šo jautājumu tieši izvirzīt Maskavai un arī NATO ir gatava to apspriest ar Krieviju, piebilda Stoltenbergs.

Jau vēstīts, ka NATO ārlietu ministri otrdien pieņēma paziņojumu par INF līgumu, kurā pauž vienprātību ar ASV un secina, ka Krievija ir attīstījusi un testējusi līgumā aizliegtās raķetes, tādējādi pārkāpjot ne tikai INF līgumu, bet arī apdraudot eiroatlantisko drošību.

NATO ministru sanāksmes laikā ASV nāca klajā ar paziņojumu par INF līgumsaistību apturēšanu, ja Krievija nemainīs savu rīcību attiecībā uz ilgstošajiem līguma pārkāpumiem.