Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Hašogi lieta: Turcija izdod divu Saūda Arābijas kroņprinča padomnieku aresta orderus

© Scanpix

Turcijas tiesa izdevusi divu augsta ranga Saūda Arābijas amatpersonu, kroņprinča Mohammeda bin Salmana bijušo padomnieku, aresta orderus saistībā ar žurnālista Džamala Hašogi slepkavību, trešdien vēsta oficiālā ziņu aģentūra "Anadolu".

Aizdomās turētie ir bijušais Saūda Arābijas izlūkdienesta priekšnieka vietnieks Ahmeds al Asiri un tuvs kroņprinča padomnieks Saūds al Kahtani, kurš no amata oficiāli tika atbrīvots oktobrī.

Stambulas virsprokurora birojs lūdza tiesu izsniegt aresta orderus Hašogi slepkavības izmeklēšanas lietas ietvaros.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča bin Salmana kritiķis Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Kā nedēļas nogalē Argentīnā G20 samita gaitā pastāstīja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans, Hašogi konsulātā nogalināts, slepkavām viņu žņaudzot septiņarpus minūtes.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka kroņprincis būtu saistīts ar Hašogi slepkavību.

Atbilstoši ASV mediju ziņām ASV Centrālās izlūkošanas pārvalde (CIP) guvusi pārliecinošus pierādījumus, ka Saūda Arābijas kroņprincis un faktiskais valdnieks bijis iesaistīts slepkavības organiozēšanā.