Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

UNESCO pārmet ētikas trūkumu Ķīnas zinātniekiem, kas jaundzimušajiem koriģējuši gēnus

© f64

Ņemot vērā jaunākos paziņojumus, kuros apgalvots, ka ir piedzimuši pirmie bērni, kuriem ir veikta gēnu rediģēšana, UNESCO atkārtoti uzsver nepieciešamību ievērot starptautiski pieņemtos principus, kas apliecina cilvēktiesības un cilvēka cieņu kā galvenās vērtības visos pētījumos ar cilvēku iesaisti medicīnā.

“Ķīnas zinātnieka paziņojums par bērnu piedzimšanu, kuriem veikta gēnu rediģēšana, lai izveidotu neuzņēmību pret HIV vīrusu, norāda uz būtiskām problēmām gēnu rediģēšanas paņēmienu pielietošanā. Šāda zinātnieku rīcība ir bezatbildīga, radot fiziskus riskus jaundzimušajiem, kā arī neievērojot cilvēktiesības un veicinot potenciālas sociālā taisnīguma problēmas. Ētikas jautājumi nekad nav zaudējuši aktualitāti zinātnē, tomēr šobrīd, ņemot vērā zinātnes straujo attīstību, tie ir īpaši nozīmīgi,” uzsver Latvijas pārstāve UNESCO Starptautiskās bioētikas komitejā Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore Signe Mežinska.

Lai gan genoma rediģēšanas paņēmienu attīstība ir daudzsološs zinātnisks sasniegums, kas potenciāli var sniegt labumu cilvēcei, UNESCO uzskata par nepieciešamu atgādināt valdībām un zinātnieku kopienai ētikas principus, kas iekļauti UNESCO Vispārējā deklarācija par cilvēka genomu un cilvēktiesībām (1997).

Veicot gēnu modifikācijas, kuras tiek nodotas nākamajām paaudzēm, piemēram, ģenētiskas izmaiņas dzimumšūnās vai cilvēku embrijos, jāievēro piesardzība. Šī iemesla dēļ UNESCO Starptautiskā bioētikas komiteja ir aicinājusi noteikt moratoriju cilvēka dzimumšūnu genoma modifikācijai vismaz tik ilgi, kamēr būtu pierādīta procedūru drošība un efektivitāte.

Saskaņā ar šiem ieteikumiem UNESCO vēlas atgādināt pētniekiem, pētniecības iestādēm un valdībām par nepieciešamību ievērot vispārēji pieņemtos principus un procedūras pētniecībā. UNESCO aicina valdības sadarboties, izstrādājot pasākumus, lai nodrošinātu ētisku genoma rediģēšanas paņēmienu izmantošanu, kas respektē cilvēka cieņu un cilvēktiesības.