Vēl divi apcietinātie katalāņu separātistu līderi pieteikuši badastreiku

© AFP/ SCANPIX

Divi no apcietinājumā esošajiem katalāņu separātistu līderiem pirmdien paziņojuši, ka uzsāk badastreiku, pievienojoties abiem saviem kolēģiem, kas to uzsākuši jau agrāk.

Par atteikšanos no ēdiena paziņojis bijušais Katalonijas reģionālās valdības infrastruktūras ministrs Žuzeps Ruļs un bijušais Katalonijas iekšlietu ministrs Džoakims Forns.

"Mēs paziņojam, ka pievienojamies mūsu kolēģu Džordi Sančesa un Džordi Turuļa miermīlīgajiem protestiem, kas tos jau sākuši," teikts abu politiķu izplatītajā paziņojumā.

Kā ziņots Katalāņu Nacionālās sapulces (ANC) līderis Sančess un bijušais Katalonijas valdības reģionālo lietu ministrs Turuļs badastreiku uzsāka sestdien.

Apcietinājumā esošie katalāņu separātistu līderi apsūdz Spānijas Konstitucionālo tiesu par vilcināšanos, izskatot viņu apelāciju par apcietinājuma piemērošanu, lai tādējādi neļautu viņiem vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT).

Ruļs un Forns savā paziņojumā norādījuši, ka badastreiks ir vienīgais veids, kā pievērst uzmanību diskriminācijai un viņu pamattiesību neievērošanai.

Spānijas Augstākā tiesa oktobrī lēma, ka tiesas priekšā jāstājas 18 katalāņu separātistu līderiem, kas apsūdzēti dumpī un valsts līdzekļu izšķērdēšanā, pērn sarīkojot neatkarības referendumu.

Prokuratūra apsūdzētajiem pieprasījusi līdz pat 25 gadiem ilgus cietumsodus.

Sagaidāms, ka prāva sāksies nākamā gada sākumā.

No 18 apsūdzētajiem deviņi atrodas pirmstiesas apcietinājumā, kur tie pavadījuši jau no astoņiem līdz 13 mēnešiem.

Svarīgākais