Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ielu Vašingtonā, iespējams, nosauks Hašogi vārdā

© SCANPIX

Vietējās amatpersonas vienā no ASV galvaspilsētas Vašingtonas rajoniem ir nobalsojušas par to, lai iela pie Saūda Arābijas vēstniecības tiktu nosaukta noslepkavotā žurnālista Džamala Hašogi vārdā.

Ja šo konsultatīvās komisijas lēmumu apstiprinās pilsētas dome, tad ielas posms, kas iet gar plašo vēstniecības ēku Fogibotomas rajonā, tiks ceremoniāli pārdēvēts par Džamala Hašogi ceļu (Jamal Khashoggi Way).

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķis, Saūda Arābijas pilsonis Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka kroņprincis būtu saistīts ar Hašogi slepkavību.

Atbilstoši ASV mediju ziņām Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) guvusi pārliecinošus pierādījumus, ka Saūda Arābijas kroņprincis un faktiskais valdnieks bijis iesaistīts Hašogi slepkavībā. ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas augstākās amatpersonas gan izteikušās, ka nesaskata tiešus pierādījumus par kroņprinča saistību ar šo slepkavību.

ASV telekanāls CNN ziņoja, ka ideja par ielas nosaukuma maiņu radusies pirms apmēram viena mēneša pēc interneta petīcijas.

"Mēs ierosinām pārdēvēt Saūda Arābijas vēstniecības adreses ielu par Džamala Hašogi ceļu, lai tas ikdienā atgādinātu Saūda Arābijas ierēdņiem," ka šādas slepkavības ir "pilnīgi nepieņemamas, un paustu Vašingtonas neierobežoto atbalstu preses brīvībai," bija teikts šajā petīcijā.

Līdzīga darbība ir tikusi veikta pie Krievijas vēstniecības, kur kāda iela šogad tika nosaukta Vladimira Putina kritiķa Borisa Ņemcova vārdā. Ņemcovs 2015.gadā tika noslepkavots Maskavā.