Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ANO: Ugandas premjers bēgļiem atvēlēto naudu iztērējis biroja autostāvvietai

© AP / Scanpix

ANO bēgļu aģentūra Āfrikas lielākajā bēgļu krīzē nelietderīgi iztērējusi miljoniem dolāru, teikts iekšējās izmeklēšanas ziņojumā. Cita starpā 320 000 dolāru iztērēti būvei, kas galu galā kļuvusi par Ugandas premjerministra biroja autostāvvietu.

ANO iekšējās kontroles dienesta jaunākajā ziņojumā teikts, ka šobrīd 11 miljoni dolāru tiek tērēti, lai veiktu Ugandā ieceļojušo Dienvidsudānas bēgļu atkārtotu skaitīšanu un apzinātu "bēgļus-rēgus", kuru skaits varētu būt lēšams vairākos simtos tūkstošu.

Uzdodot realitātei neatbilstoši lielu bēgļu skaitu, iespējams saņemt lielāku palīdzības finansējumu, bet starpību negodprātīgas amatpersonas var paturēt sev.

2016.gada jūlijā atsākoties kaujām, no Dienvidsudānas uz Ugandu devās vairāk nekā miljons bēgļu, bet ANO un citas palīdzības organizācijas aicināja palielināt tām palīdzību, lai tās bēgļiem varētu nodrošināt pārtiku un pajumti.

Uganda izpelnījusies starptautiskās sabiedrības uzslavas par bēgļu uzņemšanu, vienlaikus saņemot pārmetumus par procesa gaitā notiekošo korupciju.

ANO bēgļu aģentūra piešķīrusi 7,9 miljonus dolāru loģistikas uzņēmumam, lai tas izbūvētu ceļus 1200 kilometru garumā, kaut arī "tam nav bijusi pieredze ceļu būvniecībā", teikts ziņojumā.

ANO bēgļu aģentūras sabiedrisko attiecību pārstāvji un Ugandas premjerministrs uz lūgumiem komentēt šo informāciju pagaidām nav atsaukušies.