Zināms, kad tiks prezentēts ilgi gaidītais Trampa Tuvo Austrumu miera plāns

© SCANPIX

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija paziņojusi Izraēlai, ka tā nākamā gada sākumā prezentēs savu ilgi gaidīto Tuvo Austrumu miera plānu.

Izraēlas vēstnieks ANO Danijs Danons žurnālistiem sacīja, ka miera plāns ir pabeigts un Trampa administrācija apspriedusi ar Izraēlu piemērotāko laiku plāna atklāšanai.

"Cik daudz mums zināms, viņi runāja ar mums par 2019.gada sākumu," atklāja Danons.

"Mēs nezinām plāna detaļas, bet zinām, ka tas ir pabeigts," viņš piebilda.

Danons sacīja, ka nākamā gada sākums tiek uzskatīts par piemērotāko laiku plāna prezentēšanai, jo vēl būs vairāki mēneši līdz vēlēšanām Izraēlā.

Tas ļaus Trampam prezentēt miera plānu, neiejaucoties politiskajās debatēs Izraēlā, norādīja vēstnieks.

Viņš sacīja, ka Izraēla sēdīsies pie sarunu galda, lai apspriestu šo plānu, bet palestīnieši centīsies to nobloķēt, lai gan ASV cenšas iesaistīt procesā arī tādas valstis kā Saūda Arābiju, Ēģipti un Jordāniju.

Pēc Trampa lēmuma atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcelt uz turieni ASV vēstniecību palestīnieši sarāva saites ar Trampa administrāciju, kas savukārt ievērojami samazinājusi palīdzību palestīniešiem.

Jeruzalemes statuss ir viens no sarežģītākajiem jautājumiem izraēliešu un palestīniešu miera sarunās. Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi un Rietumkrastu 1967.gadā.

Izraēla vēlāk Austrumjeruzalemi anektēja un uzskata, ka visa pilsēta ir tās galvaspilsēta. Palestīnieši vēlas, lai Austrumjeruzaleme kļūst par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu.

Starptautiskā sabiedrība Austrumjeruzalemes aneksiju nav atzinusi. Teju visām valstīm, kurām ir diplomātiskās misijas Izraēlā, vēstniecības atrodas Telavivā.

Danons sacīja, ka nezina, vai Trampa plāns paredz divu valstu risinājumu Tuvo Austrumu konfliktam.

Tramps iepriekš izteicies, ka viņa plāns varētu sekmēt palestīniešu valsts izveidi.

Jurists Džeisons Grīnblats, kurš piedalījies plāna izstrādāšanā, intervijā vietnei "Times of Israel" oktobrī sacīja, ka plāns "smagi koncentrēsies uz Izraēlas drošības vajadzībām", bet būs "taisnīgs pret palestīniešiem".