Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Polijas parlaments atceļ likumu par tiesnešu pensionēšanās vecuma samazināšanu

© SCANPIX

Polijas parlaments trešdien pieņēmis likuma grozījumus, atceļot normas par Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecuma samazināšanu, šādi pakļaujoties Eiropas Savienības (ES) Tiesas prasībai.

Tā kā valdošajai labējā spārna partijai "Likums un taisnīgums" parlamentā ir vairākums, grozījumi tika pieņemti tikai dažas stundas pēc to ierosināšanas.

Parlamentā, kurā pavisam ir 460 likumdevēji, par priekšlikumu balsoja 215 deputāti, 161 bija pret, bet 24 atturējās.

ES Tiesa oktobrī lika Polijai "nekavējoties apturēt" lēmumu par Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecuma samazināšanu no 70 uz 65 gadiem.

"Valdība piekritusi ES Tiesai, lai izvairītos no tā, ka Polijai ir jāmaksā naudassods", trešdien Polijas medijiem sacīja prezidenta palīgs Andžejs Dera, skaidrojot neparasti ātro grozījumu pieņemšanu.

ES Tiesa var piespriest Polijai naudassodu par ES normu pārkāpšanu. Galīgo spriedumu šajā lietā tā vēl nav pieņēmusi.

Valdošās partijas deputāts Mareks Asts, kurš trešdienas rītā iesniedza likumprojektu, sacīja, ka ar to tiek atcelts likums par pensionēšanos atbilstoši ES Tiesas spriedumam.

"Atbilstoši tam, ko sagaida ES Tiesa, ja likums stāsies spēkā, tiesneši, kurus šī lieta skārusi, varēs atgriezties Augstākajā tiesā uz tādiem pašiem nosacījumiem, kādi tie būtu bijuši, ja viņi darbu nekad nebūtu pametuši," Asts sacīja Polijas medijiem.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie ir jāapstiprina Senātam un tos ir jāparaksta prezidentam Andžejam Dudam.

Briseles un Varšavas starpā pastāv asas domstarpības kopš 2015.gada saistībā ar pārmetumiem, ka Polijas konservatīvās valdības īstenotās reformas pakļaujot tiesas pārmērīgai politiskai ietekmei.

Varšava skaidro, ka tiesu reformas nepieciešamas, lai beidzot atbrīvotos no komunistiskās režīma mantojumu un izskaustu tiesu sistēmas korumpētību.