Mūžībā devies izcilais režisors Eimunts Nekrošus

© facebook

Vienu dienu pirms savas 66 dzimšanas dienas ir miris slavenais lietuviešu teātra režisors Eimunts Nekrošus.

Eimunts Nekrošus dzimis 1952. gada 21. novembrī Raseiņu rajonā Lietuvā. 1978. gadā viņš pabeidzis A. Lunačarska teātra mākslas institūtu Maskavā un vēlāk strādājis par režisoru Kauņā, pēc tam Viļņas Valsts jaunatnes teātrī (1979-1991). 1998. gadā nodibinājis savu teātri “Meno fortas”.

Par izcilo darbu teātrī saņēmis LPSR Valsts prēmiju (1983), PSRS Valsts prēmiju (1987, kopā ar citiem), Baltijas Asamblejas prēmiju (1994), Eiropas teātra prēmiju “Par jaunām teātra realitātēm” (1994), Lietuvas nacionālo kultūras un mākslas prēmiju (1997), Gedimina ordeņa Komandora krustu (1998), ordeņa “Par nopelniem Lietuvas labā” Lielo krustu (2003) un citus apbalvojumus.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) vadība vēl nav izlēmusi, vai nākamgad tiks uzvesta norvēģu dramaturga Henrika Ibsena luga "Brands", ko bija plānots iestudēt otrdien mūžībā aizgājušā lietuviešu režisora Eimunta Nekrošus vadībā, aģentūrai LETA pauda JRT reklāmas un sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Liepiņa.

Viņa norādīja, ka lēmums par lugas iestudēšanu vai neiestudēšanu tiks pieņemts, iespējams, tuvākās nedēļas laikā. Saskaņā ar plānoto programmu, lugu skatītājiem bija paredzēts pirmizrādīt nākamā gada martā.

JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis sociālajā tīklā "Facebook" publicējis ierakstu Nekrošus piemiņai, norādot, ka sākotnēji JRT kopā ar Lietuvas kolēģi bija plānots uzvest eposu "Gilgamešs", bet pēcāk jauno aktieru trūkuma dēļ nolemts uzvest Ibsena "Brandu".

Hermanis raksta, ka, pēc viņa domām, lugas galvenā varoņa vientulīgums un radikālisms perfekti saskaņotos ar Nekrošus dzīves gājumu un pieeju mākslai. Režisors šim piedāvājumam entuziastiski piekrita, un tika pieņemts lēmums sākt izrādes mēģinājumu pēc jaunā gada svinībām.

"Eimunts Nekrošus bija cilvēks, kurš spēja apvienot teātri ar garīgumu. Viņš bija patiess teātra mūks," raksta Hermanis.

Izvēlētās norvēģu dramaturga 1865.gadā sarakstītās lugas centrā ir luterāņu mācītājs, kurš apmeties uz dzīvi kādā Dieva aizmirstā zvejnieku ciematā, un stāsta gaitā galvenā varoņa Branda rīcība aizvien vairāk nonāk pretrunās ar pārējo ciemata iedzīvotāju interesēm.

Pasaulē

Vatikāna banka ir atlaidusi divus darbiniekus, kuri ar savām nesenajām kāzām ir pārkāpuši tikko ieviesto aizliegumu precēties bankas darbinieku starpā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Svarīgākais