Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Trampa rīcībā ir šausmīgais Hašogi nogalināšanas audioieraksts

© AFP/ SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka viņa rīcībā ir audioieraksts, kas veikts Saūda Arābijas žurnālista Džamala Hašogi nogalināšanas laikā, taču viņš nevēloties to dzirdēt.

"Jo šajā ierakstā ir dzirdamas ciešanas. Tas ir šausmīgs ieraksts," teica Tramps intervijā telekanālam "Fox News", kas tika pārraidīta svētdien. Audioierakstu ASV saņēmušas no Turcijas valdības.

"Tas bija ļoti vardarbīgi, ļoti ļauni un šausmīgi," piebilda ASV prezidents.

Atbildot uz jautājumu, vai, viņaprāt, Saūda Arābijas kroņprincis Mohammads bin Salmans viņam melojis, apgalvojot, ka nav iesaistīts Hašogi nogalināšanā, Tramps sacīja: "Es nezinu. Kas gan to var zināt?"

"Viņš man ir teicis, ka viņam ar to nav nekādas saistības, Viņš man to ir teicis - varbūt piecas reizes (..), [un pēdējo reizi] pirms dažām dienām," sacīja ASV prezidents.

Tramps piebilda, ka Hašogi slepkavībā "droši vien iesaistīti" kroņproncim pietuvināti cilvēki.

Taču ASV prezidents uzsvēra, ka vēlas saglabāt attiecības ar Saūda Arābiju, "kas daudzējādā ziņā bijusi ļoti laba sabiedrotā".

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča kritiķis Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka kroņprincis būtu saistīts ar Hašogi slepkavību.