Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps paziņo, ka ASV nāks klajā ar paziņojumu par to, kurš nogalināja Hašogi

© AP/ SCANPIX

ASV varasiestādes drīzumā pabeigs ziņojumu par Saūda Arābijas žurnālista Džamala Hašogi nāves apstākļiem, un šajā ziņojumā būs secinājumi par to, kurš nogalinājis Hašogi, sestdien paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps.

"Nākamo divu dienu laikā mums būs ļoti pilnīgs ziņojums, droši vien pirmdien vai otrdien," sacīja Tramps žurnālistiem Kalifornijas pilsētā Malibu, kur ASV prezidents bija ieradies, lai apmeklētu savvaļas ugunsgrēku nopostītos rajonus.

Ziņojumā būs arī teikts, "kurš to izdarīja", piebilda Tramps.

Savukārt ASV Valsts departaments sestdien noliedza laikraksta "The Washington Post" ziņoto, ka ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) esot secinājusi, ka Hašogi licis nogalināt Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

"Savienoto Valstu valdība ir apņēmusies [panākt], lai visi par Džamala Hašogi slepkavību atbildīgie tiktu saukti pie atbildības," teikts Valsts departamenta paziņojumā.

"Nesen ziņotais (..), ka ASV valdība ir izdarījusi galīgo secinājumu, neatbilst patiesībai. Attiecībā uz Hašogi slepkavību vēl ir ļoti daudz neatbildētu jautājumu," uzsvērts paziņojumā.

Kā rakstīja "The Washington Post", CIP konstatējusi, ka 15 Saūda Arābijas aģenti uz Stambulu lidojuši ar valdības lidmašīnu un noslepkavojuši Hašogi karalistes konsulātā.

CIP uzmanību pievērsusi telefonsaruna, kurā kroņprinča brālis Halids bin Salmans pierunā Hašogi doties pēc dokumentiem uz Saūda Arābijas konsulātu Stambulā, apgalvojot, ka tur ir droši. Pēc avīzes datiem, Halids bin Salmans, kurš ir karalistes vēstnieks ASV, zvanījis pēc sava brāļa norādījuma. Tiesa, nav skaidrs, vai viņš zinājis par plānoto slepkavību, vēstīja "The Washington Post".

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķis Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka kroņprincis būtu saistīts ar Hašogi slepkavību.