Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Japānas premjers ar Putinu gatavojas apspriest miera līgumu

© EPA/ SCANPIX

Japānas premjerministrs Sindzo Abe paziņojis, ka trešdien tikšanās gaitā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vēlas runāt par miera līgumu ar Krieviju.

Abi līderi tiekas Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) samitā Singapūrā.

"Mēs ceram spriest ne tikai par divpusējo sadarbību, arī mūsu tautsaimniecību, bet arī par miera līguma jautājumu," sanāksmes sākumā sacīja premjers.

"Esmu gatavs miera līguma jautājumam atvēlēt pietiekami daudz laika," viņš piebilda.

Putins septembrī ierosināja, ka abām valstīm būtu jāparaksta miera līgums bez priekšnosacījumu izvirzīšanas.

Priekšlikums sākotnēji Japānā tika uztverts atturīgi, un valdības preses sekretārs skaidroja, ka pirms līguma parakstīšanas abām valstīm būtu jāatrisina teritoriālās domstarpības.

Tomēr pēdējo mēnešu laikā diplomātiskie centieni jautājuma atrisināšanas virzienā kļuvuši intensīvāki, sasniedzot līmeni, kad Japāna ir gatava diskutēt par to, kāds šis miera līgums varētu būt.

Atbildot Abem, Putins trešdien sacīja: "Esmu iepriecināts, ka varēšu runāt ar jums par visiem mūsu sadarbības aspektiem, arī tiem, kurus jūs personīgi uzskatāt par prioritāriem."

Abas valstis apgalvo, ka vēlas atrisināt teritoriālo strīdu, kas pastāv kopš Otrā pasaules kara.

1945.gadā padomju armijas okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna joprojām uzskata par savām Ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo 1855.gada Traktātu par tirdzniecību un robežām.