Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Merkele piekrīt, ka nākotnē jāizveido īsta Eiropas armija

© EPA/ SCANPIX

Vācijas kanclere Angela Merkele otrdien, uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, aicinājusi nākotnē izveidot īstu Eiropas armiju.

Izklāstot savu redzējumu par Eiropas nākotni, Merkele arī aicināja izveidot Eiropas Drošības padomi, kas centralizētu aizsardzības un drošības politiku Eiropā.

Kanclere sacīja, ka, paraugoties uz pēdējā gada notikumiem, patiešām svarīgi ir attīstīt domu par īstas Eiropas armijas izveidi nākotnē. Viņas izteikumi izpelnījās aplausus no EP deputātu puses.

Merkele piebilda, ka šī ideja varētu tikt attīstīta paralēli transatlantiskajai sadarbībai NATO ietvaros.

"Eiropai jāņem mūsu liktenis savās rokās, ja mēs vēlamies aizstāvēt savas kopienas," sacīja kanclere.

Viņa paziņoja, ka ierosinās arī izveidot Eiropas Drošības padomi ar rotējošu prezidentūru.

Aicinājumu veidot Eiropas armiju vairākkārt izteicis arī Francijas prezidents Emanuels Makrons, izpelnoties ASV līdera Donalda Trampa kritiku.

Tramps pagājušajā nedēļā tviterī paziņoja, ka Makrona aicinājums veidot "īstu Eiropas armiju" ir ļoti aizvainojošs, un piebilda, ka "Eiropai vispirms vajadzētu samaksāt savu daļu NATO, kuru lielā mērā subsidē ASV".

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs tikmēr atzinīgi novērtējis Eiropas Savienības (ES) centienus aizsardzības jomā, bet brīdinājis, ka tie nedrīkst kaitēt transatlantiskajām saitēm.