Ukraina atsakās no mērķa kļūt par NATO dalībvalsti

Ukrainas parlaments ceturtdienas vakarā pēdējā lasījumā pieņēma likumu, kas oficiāli nosaka Ukrainas atteikšanos no nodoma pievienoties NATO aliansei.

Likumprojekts, par kuru balsojums pirmajā lasījumā notika jūnija sākumā, sagatavots pēc Ukrainas jaunā promaskaviskā prezidenta Viktora Janukoviča iniciatīvas, kurš kopš ievēlēšanas šā gada februārī cenšas nostiprināt saites ar Krieviju.

Galīgajā lasījumā, kurā debates ilga vairāk nekā piecas stundas un beidzās īsi pirms pusnakts, par likumprojektu nobalsoja 259 no 450 deputātiem.

Likums iedibina nacionālās politikas pamatprincipus un paredz "arī turpmāk īstenot nepievienošanās politiku, kas nozīmē Ukrainas nepiedalīšanos militāri politiskās savienībās", piemēram, NATO.

Tas aicina "uzturēt konstruktīvas partnerattiecības ar NATO", taču tajā nekas nav teikts par dalību aliansē.

Uz Rietumiem orientētā opozīcija galīgajam lasījumam bija iesniegusi aptuveni 400 labojumu, kuros lielākoties tika prasīts atzīt iespēju pievienoties NATO par vienu no valsts prioritātēm, taču prezidentu atbalstošais vairākums tos noraidīja.

Janukovičs vairākkārt teicis, ka viņš neatbalsta valsts centienus kļūt par NATO dalībvalsti, ko kaismīgi aizstāvēja viņa uz Rietumiem orientētais priekštecis Viktors Juščenko un kas radīja nesaskaņas attiecībās ar Krieviju. Tomēr Janukovičs apliecināja atbalstu Ukrainas dalībai Eiropas Savienībā, kas jaunajā likumā minēta kā viens no mērķiem.

Par galvenajiem iekšpolitikas principiem jaunajā likumā atzīti uzdevumi īstenot valsts valodu politiku, balstoties uz nacionālo un starptautisko tiesību normām, nodrošināt vispusīgu ukraiņu valodas attīstību un funkcionēšanu visās sabiedriskās dzīves jomās visā Ukrainas teritorijā un garantēt brīvu attīstību, lietošanu un aizsardzību krievu valodai un citām Ukrainas pilsoņu dzimtajām valodām.

Likums paredz nodrošināt Ukrainas suverenitātes, teritoriālās integritātes un valsts robežu neaizskaramības, kā arī tās politisko, ekonomisko, enerģētisko un citu interešu aizsardzību "ar diplomātiskiem un citiem starptautiskajās tiesībās paredzētiem līdzekļiem un metodēm".