Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Britu domnīca: Puse krievu Londonā ir Maskavas informatori

© Sputnik/Scanpix

Puse no Londonā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem ir Maskavas informatori, apgalvoja britu domnīca "Henry Jackson Society" pirmdien publicētā ziņojumā, kuru atbalstīja bijušais britu Slepenā izlūkdienesta (MI6) vadītājs.

"Saskaņā ar labi informētu izlūkošanas avotu ziņām, Krievijai Lielbritānijā ir ap 200 izlūkošanas virsnieku, kas pārrauga vairāk nekā 500 aģentus," teikts šajā ziņojumā.

"Saskaņā ar labi informētu izlūkošanas avotu ziņām, Krievijai Lielbritānijā ir ap 200 izlūkošanas virsnieku, kas pārrauga vairāk nekā 500 aģentus," teikts šajā ziņojumā.

Tajā arī apgalvots, ka puse no Londonā dzīvojošajiem 150 000 Krievijas pilsoņiem ir vai ir bijuši Maskavas informatori.

Ziņojums publicēts pēc šogad Anglijā notikušās Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanas, ko Lielbritānija uzskata par Krievijas aģentu īstenotu uzbrukumu.

"Lai gan uzmanības centrā nonāk atentāti un atentātu mēģinājumi, tie vienkārši ir aisberga virsotne," brīdināja ziņojuma autors.

"Krievija ir iesaistīta visu veidu darbībās, kas asociējas ar aktīviem pasākumiem ... ieskaitot spiegošanu. Un Lielbritānija šķiet slikti sagatavota, lai tiktu galā ar to," teikts ziņojumā.

"Lielbritānijas drošības politika pārāk ilgi ir vadījusies pēc naiva pieņēmuma, ka Krievija atteikusies no savas Aukstā kara attieksmes. Šis ziņojums parāda, ka Krievijas spiegi ir tikpat nekaunīgi, kā tie jebkad bijuši," brīdināja ziņojuma autors.

Bijušais MI6 vadītājs Ričards Dīrlavs sacīja, ka būtu labi "ieklausīties šī ziņojuma brīdinājumos".

"Rietumiem vajag atmosties uz draudiem, ko rada [Krievijas prezidents] Vladimirs Putins un viņa korumpētā un brutālā diktatūra," viņš piebilda.