Jaunkaledonija atbalsta palikšanu Francijas sastāvā, paziņojis Makrons

© Scanpix

Svētdien notikušajā Francijas aizjūras teritorijas Jaunkaledonijas neatkarības referendumā balsotāju vairākums atbalstījis palikšanu Francijas sastāvā, paziņojis Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"Balsotājiem bija iespēja izdarīt neatkarīgu un informētu izvēli par Jaunkaledonijas un Francijas attiecībām," viņš uzsvēris uzrunā no Elizejas pils. "Vairākums šodien nolēmis, ka Jaunkaledonijai jāpaliek Francijas sastāvā."

"Kā valsts vadītājs gribu paust lepnumu, ka vairākums jaunkaledoniešu izraudzījušies Franciju - tas liecina par uzticēšanos Francijas Republikai, tās nākotnei, tās vērtībām," piebildis Makrons.

Saskaņā ar provizoriskajiem referenduma rezultātiem tajā piedalījušies aptuveni 80% Jaunkaledonijas balsstiesīgo iedzīvotāju un 56,8% no viņiem balsojuši pret neatkarību.

Tikmēr mediji vēsta, ka referenduma rezultāti dažādos balsošanas iecirkņos krasi atšķīrušies - dažās teritorijās, kurās vairākums balsotāju ir Jaunkaledonijas pamatiedzīvotāji, vairāk nekā 90% balsojuši par neatkarību, tikmēr citviet, kur pārsvarā dzīvo ieceļotāji no Eiropas, pārliecinoši nobalsots par palikšanu Francijas sastāvā.

Jaunkaledonija Francijas valdījumā atrodas kopš 1853.gada.

Svarīgākais