Klintone grib nomierināt Austrumeiropas un Kaukāza valstu bažas

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone ceturtdien sāks vizīti vairākās Austrumeiropas un Kaukāza reģiona valstīs, lai mazinātu bažas par pēdējā laikā novērojamo attiecību uzlabošanos starp Vašingtonu un Maskavu.

Par pozitīvām izmaiņām abu lielvalstu attiecībās liecina arī Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva viesošanās ASV pagājušajā nedēļā.

Abu pušu attiecības nav ietekmējis pirmdien plaši izskanējušais spiegošanas skandāls, kad ASV varas iestādes arestēja desmit personas, kas tiek turētas aizdomās par spiegošanu Krievijas izlūkdienestu labā.

Atšķirībā no sava priekšteča Džordža Buša pašreizējais Savienoto Valstu vadītājs Baraks Obama piekopj krietni maigāku politiku tādos jūtīgos jautājumos kā pretraķešu vairoga izveide Austrumeiropā un Ukrainas un Gruzijas uzņemšana NATO.

"Mēs nedomājam, ka kādam būtu jāuztraucas," sacīja valsts sekretāres palīgs Eiropas un Eirāzijas jautājumos Fils Gordons, uzverot, ka Vašingtona ir gatava runāt par tās Krievijas politiku ar ikvienu.

Vašingtona vēlas lauzt līdzšinējo priekšstatu, ka Centrāleiropas valstīm "būtu jāizvēlas, vai būt prokrieviskām vai proamerikāniskām", piebilda Gordons.

Piektdien ASV valsts sekretāre viesosies Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, kur tiksies ar prezidentu Viktoru Janukoviču un ārlietu ministru Konstantinu Griščenko, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un neatkarīgo mediju vadītājiem.

Pēc tam Klintone dosies uz Krakovu, kur tiksies ar Polijas ārlietu ministru Radoslavu Sikorski un piedalīsies Demokrātiju savienības desmitās gadadienas svinībās.

Pēc tam viņa viesosies Armēnijā un Azerbaidžānā, kurās pēdējos mēnešos pieaugusi spriedze par Kalnu Karabahas statusu.

Pirmdien vizīte noslēgsies ar viesošanos Tbilisi, kur Klintone tiksies ar valdības amatpersonām un pilsonisko sabiedrību vadītājiem, lai pārrunātu divpusējos jautājumus, arī reģionālās drošības un stabilitātes jautājumus.

Svarīgākais