Beļģija ES prezidentūru sāk ar dejām

© Reuters

Sākot pusgadu ilgo Eiropas Savienības (ES) prezidentūru, Beļģija ir sarīkojusi plašu dejošanas un dziesmu festivālu Es mīlu ES. Tomēr pašā Beļģijā galu valdības koalīcijas veidošanās sarunām vēl neredz.

Festivālā Es mīlu ES, kas notiks nedēļas nogalē, uzstāsies arī Beļģijā dzimušā britu mūziķa Braiena Molko grupa Placebo, kā arī citi skatuves mākslinieki. 12 Beļģijas pilsētās pasākumu laikā profesionāli dejotāji interesentiem mācīs dejot, un pēc apmācību beigām cilvēki varēs piedalīties kopējā dejā, kas veidota par godu Eiropai un Briselei, kas ir ES galvaspilsēta.

Beļģijā atrodas gan Eiropas Parlamenta, gan Eiropas Padomes, gan Eiropas Komisijas mītne. Tomēr pašā valstī ir šķelšanās starp flāmu un valoņu kopienu. Pēc nesenajām parlamenta vēlēšanām tur vēl tikai notiek koalīcijas sarunas par jaunas valdības veidošanu, un situāciju sarežģī tas, ka vēlēšanās lielākos panākumus ieguva flāmu separātiski noskaņotais politiskais spēks. Beļģu amatpersonas gan neuzskata, ka šis apstāklis būtiski ietekmēs ES jautājumu risināšanu prezidentūras laikā. Kā prognozē AP, koalīcijas sarunas varētu noslēgties vien oktobrī.Pašlaik pie varas ir pagaidu valdība iepriekšējā premjera Īva Letermes vadībā, un finanšu ministrs Didjē Reinderss ir izteicies, ka labāk būtu, ja šī valdība strādātu līdz gada beigām, lai pabeigtu ar prezidentūru saistītos darbus.

Kopš Lisabonas līguma spēkā stāšanās rotējošajās prezidentūras nozīme gan ir mazinājusies, jo līgums paredz, ka ES lielākās iniciatīvas tiek nodotas Eiropas Padomes prezidenta ziņā, bet ārlietu jautājumus risina augstais pārstāvis. Par vienu no savām prioritātēm Beļģija bija noteikusi stingru Lisabonas līguma realizēšanu dzīvē, tai skaitā Katrīnas Eštones vadītā ārlietu dienesta veidošanu, kā arī stingrākas finanšu regulēšanas ieviešanu un diskusiju vadīšanu par Eiropas ekonomikas pārvaldību.

Svarīgākais