Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Kanādā kļuvis par vienu Latvijas goda konsulu vairāk

© PA Images/Scanpix

Kanādā, Ziemeļontārio, no šī gada augusta strādā jauns Latvijas goda konsuls - Andrejs Bite, kuram ceturtdien Otavā dokumentāciju svinīgi nodevis Latvijas vēstnieks Kanādā Kārlis Eihenbaums, liecina Latvijas vēstniecības Kanādā paziņojums.

Kanādā jau darbojas četri Latvijas goda konsulāti - goda konsuls Monreālā, Kvebekas provincē, goda konsule Halifaksā, Jaunskotijas provincē, goda konsuls Vankūverā, Britu Kolumbijas provincē un goda konsule Edmontonā, Albertas provincē. Līdz ar Bites kļūšanu par goda konsulu, jau no šī gada augusta Kanādā darbojas pieci Latvijas goda konsuli.

Vēstniecībā norāda, ka Bite ir Kanādas latvietis un darbosies Sadberijā, Ontārio ziemeļos. Vēstnieks lūdzis jaunajam goda konsulam būt aktīvam Latvijas interešu pārstāvim provinces ziemeļos, īpaši veicinot biznesa kontaktus, lai ekonomiskā sadarbība starp Latviju un Kanādu daudzveidotos, kā arī aicināja meklēt sadarbības kontaktus iespējami plaši.

Sadberijā ir arī neliela latviešu kopiena, tādēļ vēstnieks aicinājis jauno goda konsulu padomāt par atbalstu tautiešiem, neaizmirstot arī Latvijas valstiskuma simtgadi. Eihenbaums arī informējis goda konsulu par kustību stādot Latvijas piemiņas kokus visur, kur ir vai ir bijuši latvieši, lai godinātu Latviju.

Vēstniecībā uzsvēra, ka pašreiz Kanādā ir jau seši šādi koki - ozoli un liepas, tādēļ būtu saprotami, ja arī Sadberijā, kur daudz latvieši strādājuši un dzīvojuši īpaši trimdas pirmajos gados, būtu "Latvijas koks". "Tas būtu pareizi, pat cildeni pret tiem, kas izgāja caur smagajiem darbiem šahtās un citur bargajos Ziemeļontārio dabas apstākļos," paziņojumā skaidro vēstnieks.

Kā liecina Ārlietu ministrijas informācija, 1994.gada novembrī tika atvērta Latvijas vēstniecība Otavā, kas bija pirmā Baltijas valstu vēstniecība Kanādā. Līdz tam no 1991.gada oktobra Kanādā darbojās Konsulāts Toronto, bet kopš 1992.gada Otavā Goda ģenerālkonsula Gunta Siliņa vadībā. Konsulāts beidza darbību līdz ar vēstniecības darba uzsākšanu.