Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānija cer, ka līdz 21.novembrim panāks "Breksita" vienošanos

© REUTERS/ SCANPIX

Lielbritānija cer pabeigt darbu pie vienošanās par tās izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) līdz 21.novembrim, teikts trešdien publiskotajā Lielbritānijas "Breksita" ministra Dominika Rāba vēstulē parlamentāriešiem.

"Es būtu gandarīts sniegt liecības šai komitejai, kad darbs pie vienošanās būs pabeigts, un šobrīd es sagaidu, ka 21.novembris būs piemērots," vēstulē apakšnama "Breksita" izvērtēšanas komitejai norādīja ministrs.

Vēstule datēta ar 24.oktobri, bet publiskota tā tika trešdien.

Rābs un premjerministres Terēzas Mejas "Breksita" padomnieks Olivers Robinss aicināti uzrunāt komiteju 21.novembrī.

Vairumā jautājumu Lielbritānijas un ES šķiršanās līgumā ir panākta vienošanās, tomēr sarunas ir iestrēgušas jautājumā par to, kā izvairīties no jaunām robežpārbaudēm uz Lielbritānijas sauszemes robežas ar ES dalībvalsti Īriju, pēc tam kad Lielbritānija būs pametusi vienoto tirgu un muitas ūniju.

REUTERS/ SCANPIX

Rābs piektdien apmeklēs Apvienotās Karalistes sastāvā ietilpstošo Ziemeļīriju faktu noskaidrošanas vizītē. Tās gaitā paredzētas tikšanās ar vietējiem uzņēmējiem un politiķiem.

Rāba priekštecis ministra amatā Deivids Deiviss, kurš amatu pameta jūlijā, paužot neapmierinātību ar valdības pieeju "Breksitam", tagad pauž pārliecību, ka galīgā vienošanās, domājams, tiks apstiprināta, kad par to notiks balsošana apakšnamā.

Deiviss ir viens no politiķiem visai lielajā konservatīvo mazākuma grupā, kas iebilst pret Mejas stratēģiju, raisot bažas, ka vienošanās tiks noraidīta.

"Bažas par to, ka nebūs vienošanās, es uzskatu... tās ņems virsroku, un vienošanās būs," sarīkojumā otrdienas vakarā sacījis Deiviss, vēsta telekanāls "Sky News ".