Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Zināms, kādēļ avarēja Krievijas kosmosa raķete "Sojuz"

© Reuters/Scanpix

Raķetes "Sojuz" avāriju 11.oktobrī pēc pacelšanās no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā izraisīja nepareizi nostrādājis sensors, kurš signalizē par raķetes pirmās pakāpes atdalīšanos no otrās, trešdien paziņoja Krievijas kosmosa aģentūras "Roskosmos" pilotējamo programmu izpilddirektors Sergejs Krikaļevs.

"Pirms pāris dienām darbu pabeidza avārijas komisija, avārija notika nepareizas pirmās un otrās pakāpes atdalīšanās dēļ. Viens no sānu blokiem atdaloties neatvirzījās pietiekamā attālumā un iesita pa otrās pakāpes degvielas bāku, kas noveda pie bākas pārplīšanas un otrās pakāpes izjukšanas. Kā noskaidroja komisija, iemesls tam bija nepareizs sensora darbs, kurš signalizē par pirmās un otrās pakāpes atdalīšanos," pavēstīja Krikaļevs.

Pēc viņa teiktā, šobrīd tiek veikta virkne pasākumu, lai garantētu lidojumu drošību nākotnē.

Krievijas raķete "Sojuz", kas 11.oktobrī ar diviem astronautiem startēja uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS), piedzīvoja avāriju lidojuma otrajā minūtē, kad atslēdzās raķetes otrās pakāpes dzinēji.

Pēc avārijas kapsula ar astronautiem atdalījās no raķetes un veiksmīgi piezemējās Kazahstānas stepē 25 kilometru attālumā no Žezkazganas pilsētas.

Ar "Sojuz" uz SKS startēja amerikāņu astronauts Niks Heigs un krievu kosmonauts Aleksejs Ovčiņins. Bija plānots, ka viņi SKS pavadīs 187 dienas.