Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Trīs Āzijas valstis brīdina pilsoņus nelietot Kanādā marihuānu

© Scanpix

Kaut arī marihuānas lietošana Kanādā tagad ir legāla, vismaz trīs Āzijas valstu valdības brīdinājušas savus pilsoņus atturēties no šīs narkotiskās vielas lietošanas, turklāt Japānas un Dienvidkorejas pilsoņi brīdināti par iespējamo cietumsodu.

Ķīna, kas savu nostāju paudusi kā pēdējā, tik tālu neiet. Ķīnas konsulāts Toronto piektdien nācis klajā ar paziņojumu, atgādinot tā jurisdikcijā esošajiem Ķīnas pilsoņiem, bet it īpaši studentiem, lai viņi "izvairās no kontakta ar marihuānu un tās lietošanu, tādējādi rūpējoties par savu fizisko un garīgo veselību".

Kanāda 17.oktobrī legalizēja marihuānas tirdzniecību rekreācijas nolūkos.

Ķīnas paziņojumā, ka publicēts konsulāta mājaslapā, iekļauts garš Kanādas un provinču likumu izskaidrojums, kā arī mudinājums rūpīgi tos izlasīt, lai nenonāktu konfliktā ar jaunajām normām.

Japāna un Dienvidkoreja savus pilsoņus Kanādā brīdināja vēl pirms legalizācijas.

Japānas konsulāts Vankūverā savā tīmekļa vietnē brīdināja, ka Japānas likumi, ar kuriem aizliegta marihuānas glabāšana un tirdzniecība, var tikt piemēroti arī attiecībā uz rīcību ārzemēs.

Dienvidkoreja Kanādā rīkoja informatīvus pasākumus, kā arī valdības tīmekļa vietnē un televīzijas pārraidēs skaidroja likumus saviem pilsoņiem.

"Pat ja kādā vietā marihuāna ir legalizēta, ja mūsu pilsoņi smēķē vai iegādājas marihuānu, ja tā ir viņu īpašumā vai viņi to izplata, tie ir noziedzīgi nodarījumi, un viņi tiks sodīti," vēstniecība Kanādā brīdināja tviterī. "Lūdzu, esiet uzmanīgi."

Japānas un Dienvidkorejas paziņojumos nav paskaidrots, kā varasiestādes varētu piemērot likumus, kas aizliedz marihuānas smēķēšanu ārzemēs. Dienvidkorejas policija un muita komentārus nav sniegusi.

Dienvidkorejā un Japānā ir ļoti stingri narkotiku apkarošanas likumi. Dienvidkorejā par marihuānas smēķēšanu, glabāšanu vai izplatīšanu draud līdz pieciem gadiem cietumā vai līdz 40 000 eiro liels naudassods.