Francija atbalsta "starptautiskas sankcijas" pret Hašogi slepkavām

© AFP/Scanpix

Francija ir gatava atbalstīt "starptautiskas sankcijas" pret tiem, kas ir atbildīgi par saūdarābu žurnālista Džamala Hašogi slepkavību, trešdien paziņoja Elizejas pils administrācija.

Paziņojums nāca klajā pēc Francijas prezidenta Emanuela Makrona telefonsarunas ar Saūda Arābijas karali Salmanu.

Paziņojums nāca klajā pēc Francijas prezidenta Emanuela Makrona telefonsarunas ar Saūda Arābijas karali Salmanu.

Šajā sarunā Makrons "informēja par savu dziļo sašutumu par šo noziegumu un pieprasīja visu iespējamo izmeklēšanu par apstākļiem, kas noveduši līdz šai drāmai".

Francijas valdības pārstāvis sakariem ar presi Benžamēns Grivo pirms tam trešdien paziņoja, ka Francija noteiks sankcijas Saūda Arābijai, ja noskaidrosies, ka Rijāda ir atbildīga par Hašogi slepkavību.

Francija noteikts sankcijas, ja Turcijas vai Saūda Arābijas izmeklēšanā tiks konstatēts, ka atbildīga ir Rijāda, un šos rezultātus apstiprinās Francijas izlūkdienests, žurnālistiem Parīzē sacīja Grivo, piebilstot, ka šobrīd tas vēl nav noticis.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Rijādas kritiķis Hašogi pazuda pēc ieiešanas Saūda Arābijas konsulātā Stambulā 2.oktobrī. Turcijas varasiestādes paziņojušas, ka viņš konsulātā nogalināts iepriekš izplānotā slepkavībā.

Saūda Arābijas amatpersonas sākotnēji apgalvoja, ka Hašogi esot sveiks un vesels atstājis konsulātu, bet piektdien atzina, ka žurnālists nogalināts konsulātā "dūru cīņas" laikā.

Hašogi bija viens no pazīstamākajiem Saūda Arābijas karaļa Salmana un viņa dēla kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķiem, un daudzi viņa slepkavībā vaino kroņprinci, kurš ir faktiskais valsts vadītājs.