Grieķi atkal streiko

Vakar kārtējais ģenerālstreiks – šogad jau piektais – bija izsludināts Grieķijā, kur atkal nekursēja sabiedriskais transports, bija slēgtas iestādes, klusēja radio un televīzija, bet ielās izgāja tūkstošiem cilvēku, kas protestēja pret valdības veiktajiem taupības pasākumiem.

BBC norāda, ka streika un protestu diena nav izvēlēta nejauši, – tieši vakar Grieķijas parlaments sāka apspriest pensiju sistēmas un darba tirgus reformas. To veikšana ir viens no noteikumiem, kas ļāva Grieķijai saņemt 110 miljardu eiro ekonomisko palīdzību no Eiropas Savienības un Starptautiskā valūtas fonda. Reuters norāda, ka valdošajai koalīcijai ir 157 no 300 Grieķijas parlamenta deputātu mandātiem, tomēr vairāki valdošās sociālistu partijas pārstāvji izteikuši iebildes pret atsevišķiem taupības plāna punktiem. Tādēļ gaidāms, ka reformu apspriešana parlamentā būs vētraina un visu nepieciešamo likumu pieņemšana varētu prasīt aptuveni nedēļu.

Vadošās Grieķijas arodbiedrības nav slēpušas, ka centīsies ielās izvest pēc iespējas vairāk cilvēku, un atzinušas, ka konfrontācija ar valdību šajās dienās sasniedz kulmināciju. "Viņi mums pieteikuši karu, un mums jācīnās," vakar skandēja vairāki tūkstoši demonstrantu, kuri jau no paša rīta devās gājienā pa Atēnu centru, protestējot pret plānoto pensijas vecuma paaugstināšanu un likumprojektu, kas ļaus darba devējiem vienkāršāk atlaist strādājošos. Dienas pirmajā pusē demonstrācijas, tāpat kā iepriekšējo streiku laikā, bija mierīgas, taču pastāvēja bažas, ka satumstot aktivizēsies radikāļi, piemēram, anarhistu grupējumi, kas jau iepriekš sarīkojuši grautiņus un sadursmes ar policiju.

Jāpiebilst, ka streiks kārtējo reizi ietekmējis tūristus, kuri šajos nemierīgajos laikos riskē apmeklēt Grieķiju. Vakar bija traucēta avio satiksme (nenotika aptuveni 100 vietējo lidojumu), bet Pirejas ostā komunistiskas ievirzes aktīvisti mēģināja bloķēt prāmju satiksmi starp Grieķijas salām. Vairāk nekā 100 pasažieriem demonstranti nav ļāvuši iekļūt ostā.