Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Vairums vāciešu vēlas atcelt pulksteņa rādītāju grozīšanu

© pixabay.com

Vairums vāciešu vēlas atcelt pulksteņa rādītāju grozīšanu divas reizes gadā, liecina pirmdien izplatīti aptaujas rezultāti.

Aptuveni 80% aptaujāto sacīja, ka laika maiņa ir nevajadzīga un tā jāaptur.

Veselības apdrošināšanas firmas DAK veiktajā aptaujā ceturtdaļa respondentu sacīja, ka pulksteņa grozīšanas dēļ viņiem radušās veselības problēmas.

"Pašreizējās laika maiņas dēļ cietuši daudzi cilvēki," pavēstīja DAK priekšsēdētājs Andreass Štorms.

Piedzīvoto veselības problēmu vidū bija nogurums, miega problēmas, kā arī koncentrēšanas grūtības un aizkaitinājums.

Aptaujā piedalījās 3500 cilvēku.

Eiropas Komisija (EK) šovasar veica Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu sabiedrības viedokli par nepieciešamību veikt izmaiņas pastāvošajā kārtībā attiecībā uz sezonālo laika maiņu.

Ņemot vērā aptaujas rezultātus, septembrī EK sagatavoja direktīvas priekšlikumu, kas paredz atcelt sezonālo laika maiņu un dot iespēju dalībvalstīm izvēlēties pastāvīgi palikt vasaras vai ziemas laikā. Priekšlikums paredz, ka laika maiņa tiek atcelta pēc ES dalībvalstu vienotās pārejas uz vasaras laiku nākamā gada martā. Savukārt tās dalībvalstis, kuras vēlēsies ziemas laiku noteikt kā savu pamatlaiku, nākamā gada oktobrī varēs pāriet atpakaļ uz ziemas laiku un tad pārtraukt sezonālo laika maiņu.

Ideja par vasaras laiku pirmo reizi radās astoņpadsmitā gadsimta beigās, bet regulāra pāreja uz vasaras laiku lielākajā daļā Eiropas valstu tika ieviesta divdesmitā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados. Līdzīga situācija izveidojās arī Latvijā, kad Padomju Savienība ar 1981.gada 1.aprīli, pieskaņojoties lielai daļai pasaules valstu, ieviesa regulāru pāreju uz vasaras laiku.

Kopš 1996.gada ES dalībvalstīs noteikta vienota vasaras laika skaitīšana - no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai. Kopējais ES tirgus, transporta tīkli un telekomunikācijas vairs neļauj kaut vienai dalībvalstij skaitīt laiku atšķirīgi no pārējām.

Jau ziņots, ka Lietuvas valdība 25.jūlijā nolēma ierosināt EK atteikties no ikgadējās pārejas uz vasaras laiku un tā vietā pastāvīgi ieviest pašreizējo vasaras laiku. Igaunijas valdība 9.augustā nolēma atbalstīt nostāju, ka visā ES teritorijā jāatsakās no pulksteņrādītāju pagriešanas, tomēr nepauda viedokli par to, vai būtu labāk pastāvīgi palikt pašreizējā ziemas vai vasaras laikā. Latvijas valdība 14.augustā atbalstīja Ekonomikas ministrijas sagatavoto nacionālo pozīciju, kas paredz pārtraukt pulksteņa rādītāju grozīšanu divas reizes gadā, saglabājot vasaras laiku.