ASV apstiprina tiesības uz šaujamieročiem

ASV Augstākā tiesa apstiprinājusi amerikāņu tiesības uz šaujamieročiem, par nekonstitucionālu atzīstot Čikāgā pieņemto likumu, saskaņā ar kuru aizliegta pistoļu glabāšana. Tagad vairākiem ASV štatiem, kas noteikuši ierobežojumus šaujamieroču izplatībai, nāksies šos likumus pārskatīt.

BBC vēsta, ka tiesības uz šaujamieročiem, atsaucoties uz Otro labojumu ASV Konstitūcijā, atbalstījuši pieci no deviņiem Augstākās tiesas tiesnešiem, bet četri, kas uzskatāmi par liberālā spārna pārstāvjiem, balsojuši pret. Jāatgādina, ka debates par šaujamieročiem ASV rit jau gadiem ilgi un laiku pa laikam tās uzkurina kārtējā masu slepkavība (bieži vien tās notiek skolās un citās mācību iestādēs), kurā izmantoti šaujamieroči. Interesanti, ka 2008. gada rudenī, kad faktiski kļuva skaidrs, ka par nākamo ASV prezidentu tiks ievēlēts Baraks Obama, daudzos štatos valdīja īsts šaujamieroču pirkšanas drudzis, jo izplatījās baumas, ka jaunā demokrātu partijas administrācija krietni ierobežos to izplatību.

Savā lēmumā Augstākā tiesa norādījusi, ka "tiesības uz pašaizsardzību ir pamattiesības" un to ievērošanu nedrīkst kavēt štatu un vietējie likumi, vēsta AFP. Jāatgādina, ka ieroču izplatības ierobežošanas pretinieki jau iepriekš bija vērsušies tiesā, apstrīdot Čikāgā (tur pistoles tika aizliegtas vēl pirms 30 gadiem) un Vašingtonā pieņemtos ierobežojumus. Toreiz Augstākā tiesa izvairījās no precīzas atbildes par ierobežojumu likumību.

Aplēses liecina, ka ASV, kur dzīvo mazliet vairāk nekā 300 miljoni cilvēku, civiliedzīvotāju rīcībā ir ap 200 miljoni šaujamieroču. Organizācija Brady Center, kas cīnās par šaujamieroču aizliegumu, ziņo, ka ik gadu 30 000 amerikāņu iet bojā no šāda veida ieročiem.

Čikāgas mērs Ričards Delijs sarunā ar AP sacījis, ka Augstākās tiesas lēmums viņu apbēdinājis. Pilsētas varasvīri nekavējoties ķeršoties pie darba, lai gan izpildītu tiesas lēmumu, gan pasargātu Čikāgas iedzīvotājus no vardarbības, kas saistīta ar šaujamieroču lietošanu, viņš sacījis.

Svarīgākais