Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Serebreņņikovam mājas arestā jāpavada vēl pusgads

© SCANPIX

Maskavas tiesa, sākot izskatīt Krievijas kino un teātra režisora Kirila Serebreņņikova lietu, trešdien pagarināja viņam noteikto mājas arestu vēl uz pusgadu, ziņo krievu mediji.

Līdz šim Serebreņņikovs jau aizvadījis mājas arestā savā Maskavas dzīvoklī vairāk nekā gadu, un viņam apsarga pavadībā ļauts pastaigāties svaigā gaisā tikai divas stundas dienā.

Viņš apsūdzēts, ka piesavinājies 133 miljonus rubļu (1,75 miljonus eiro pēc pašreizējā kursa), kas no valsts līdzekļiem piešķirti vienam no teātra projektiem.

49 gadus vecais režisors apsūdzības noliedz kā safabricētas.

Būdams viens no pazīstamākajiem mūsdienu Krievijas režisoriem, Serebreņņikovs atklāti kritizējis prezidenta Vladimira Putina režīma politiku, tostarp arī 2014.gadā īstenoto Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju.

SCANPIX

Par spīti pret viņu vērstajai tiesvedībai, Serebreņņikovs joprojām vada Maskavas Gogoļa centra teātri un strādājis arī pie Lielā teātra iestudējumiem.

Viņa režisētā filma "Ļeto" ("Vasara"), kas vēsta par krievu roka leģendu Viktoru Coju, pašam režisoram klātneesot, šogad tika izrādīta Kannu kinofestivāla konkursa skatē, kur izpelnījās skaļu atzinību.

Vēršanās pret vienu no Krievijas veiksmīgākajiem režisoriem izraisījusi Krievijas un starptautisko mākslas aprindu cilvēku atbalsta vilni, pārmetot Putina režīmam represijas pret māksliniecisko neatkarību.