Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

"Alternatīvo Nobeli" literatūrā saņem Marize Kondi no Gvadelupas

© Reuters/Scanpix

Gvadelupas rakstniece Marize Kondi piektdien ieguvusi Jaunās akadēmijas balvu, kas tika radīta kā alternatīva Nobela prēmijai literatūrā, kuru šogad izlemts nepasniegt.

Zviedrijas Akadēmiju, kas pasniedz Nobela prēmiju literatūrā, satricinājis seksuālās varmācības un finanšu pārkāpumu skandāls, kādēļ akadēmija izlēma šogad prēmiju nepasniegt.

Protestējot pret Zviedrijas Akadēmijas "neobjektivitāti, iedomību un seksismu", tika nodibināta alternatīva Jaunās akadēmijas balva. Jauno akadēmiju dibināja vairāk nekā simts Zviedrijas rakstnieki, mākslinieki un žurnālisti.

Zviedrijas bibliotekāri nominēja šai balvai 47 rakstniekus, no kuriem vēlāk balsojumā, kurā piedalījās gandrīz 33 000 cilvēku visā pasaulē, tika atlasīti četri autori - divi vīrieši un divas sievietes.

Līdzās Kondi finālistu sarakstā iekļuva arī vjetnamiešu ķīniešu rakstniece Kima Tuī, britu autors Nīls Geimans un japāņu romānists Haruki Murakami, kurš gan pagājušajā mēnesī paziņoja par izstāšanos no konkursa, norādot, ka vēlas koncentrēties uz darbu un izvairīties no mediju uzmanības.

Uzvarētāju izvēlējās žūrija.

Kondi "apraksta koloniālisma un postkoloniālisma haosa postījumus valodā, kas ir gan precīza, gan bezgalīga," paziņojot balvas ieguvēju, norādīja Jaunā akadēmija.

Kondi savos darbos risinājusi rasu, dzimuma un kultūras jautājumus vēsturiskā kontekstā.

"Es esmu ļoti laimīga un lepna par šo balvu (..). Lūdzu, ļaujiet man tajā dalīties ar manu ģimeni, draugiem un galvenais ar Gvadelupas tautu, kura būs saviļņota un aizkustināta, redzot mani saņemam šo balvu," sacīja 81 gadu vecā Kondi.

Viņa piebilda, ka parasti Francijas aizjūras teritorija Gvadelupa medijos tiek pieminēta tikai tad, kad tur notiek viesuļvētras vai zemestrīces.

Līdz ar balvu Kondi saņems arī naudas prēmiju - aptuveni 97 000 eiro, ko veido pūļa finansējums un ziedojumi. Balva tiks pasniegta 9.decembrī, dienu pirms Nobela banketa.

Zviedrijas Akadēmija tikmēr paziņojusi, ka nākamgad tiks pasniegtas divas Nobela prēmijas literatūrā - viena par tekošo gadu un viena par 2018.gadu.