Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Izmeklēs tūrisma firmu rīkotus braucienus uz Krimu

© Reuters/Scanpix

Igaunijas Ģenerālprokuratūra piektdien apliecinājusi, ka ierosināta kriminālizmeklēšana pret vairākām tūrisma firmām, kuras piedāvā braucienus uz Krievijas okupēto Ukrainas teritoriju, tādējādi pārkāpjot Eiropas Savienības (ES) noteikto aizliegumu sniegt tūrisma pakalpojumus Krimā.

"Ģenerālprokuratūra apliecina, ka otrdien piecu tūrisma firmu birojos tika veikta kratīšana saistībā ar aizdomām, ka tās varēja organizēt braucienus uz Krievijas okupēto Krimas pussalu un Sevastopoli, kur saskaņā ar ES lēmumu par sankcijām aizliegts organizēt tūrisma braucienus un sniegt tūrisma pakalpojumus," ziņu aģentūrai BNS sacījis Ģenerālprokuratūras preses sekretārs Kārels Kallass.

"Saistībā ar to, ka Krievijas Federācija pārkāpusi Ukrainas teritoriālo integritāti, ES 2014.gadā noteica sankcijas par pakalpojumu sniegšanu anektētajās teritorijās. Šai sarakstā ietverti arī tūrisma pakalpojumi - braucieni uz Krimu un Sevastopoli. Šos pasākumus kopīgi ieviesušas visas ES valstis, un tie vērsti uz to, lai dotu skaidru vēstījumu, ka neviena ES valsts neatzīst Krimas un Sevastopoles nelikumīgo iekļaušanu Krievijas Federācijas sastāvā," viņš atgādinājis.

Pēc Kallasa teiktā, šai sakarā pieciem cilvēkiem noteikts aizdomās turamā statuss, viņi nopratināti un atlaisti brīvībā. Ģenerālprokuratūra nevienam no viņiem nepieprasa noteikt apcietinājumu.

Kā pirms tam vēstīja Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR, tūrisma firmas, kurās veikta kratīšana, piedāvājušas doties uz Krimu caur Krieviju, lai gan oficiāli Krimā drīkst ierasties tikai no Ukrainas teritorijas caur Ukrainas kontrolpunktu. Tie, kas ieradušies Krimā caur Krieviju, var tikt iekļauti Ukrainas "melnajā sarakstā" un viņiem var tikt liegta iebraukšana Ukrainā.