Izraēlas kara lidmašīnām liedz pārlidot Turciju

Turcijas premjerministrs Tajips Redžeps Erdoans apstiprinājis, ka Izraēlas kara lidmašīnām vairs netiek dota atļauja šķērsot Turcijas gaisa telpu. Šādu lēmumu Turcijas valdība pieņēmusi pēc 31. maija incidenta ar Brīvības flotiles kuģiem, kad izraēliešu īpašo vienību uzbrukumā gāja bojā deviņi Turcijas pilsoņi, kuri vēlējās pārraut Gazas joslas blokādi.

BBC vēsta, ka pagaidām zināms par vienu gadījumu, kad Izraēlas kara lidmašīnai liegta ielidošana Turcijas gaisa telpā. Pirms vairākām dienām izraēliešu armijas virsnieku grupa devusies uz Aušvicas koncentrācijas nometnes memoriālu Polijā, un viņu lidmašīnai nācies izvēlēties alternatīvu maršrutu pēc tam, kad Turcija atteikusies lidmašīnai piešķirt lidojuma koridoru savā gaisa telpā. Jāpiebilst, ka saskaņā ar starptautisko praksi militārajiem lidaparātiem ik reizi jāsaņem atsevišķa atļauja ielidošanai citas valsts gaisa telpā. BBC piebilst, ka Turcijas noteiktie ierobežojumi neattiecas uz Izraēlas civilo aviokompāniju lidmašīnām, kas joprojām brīvi šķērso Turcijas gaisa telpu.

Izraēlas laikraksts Yediot Ahronot svētdien rakstīja, ka Izraēlas armijas amatpersonas šo jautājumu apspriežot nelabprāt, jo nevēloties saasināt jau tā strauji pasliktinājušās attiecības starp abām valstīm, kas vēl pirms pāris gadiem tika uzskatītas par ciešām sabiedrotajām. Laikrakstam izdevies noskaidrot, ka transportlidmašīnā, kas bija ceļā uz Aušvicu, atradušies ap 100 Izraēlas armijas virsnieku – gan aktīvā dienesta karavīri, gan rezervisti.

Jāatgādina, ka pēc Izraēlas uzbrukuma Brīvības flotilei, kurā bija vairāki kuģi zem Turcijas karoga, Turcija atsauca savu vēstnieku no Izraēlas un paziņoja par triju šogad ieplānoto kopīgo militāro mācību atcelšanu. "Mēs līdz šim esam rīkojušies saskaņā ar likumiem – gan nacionāliem, gan starptautiskiem – un turpināsim to darīt," pirmdienas rītā ziņu aģentūrai Anatolia paziņojis Turcijas premjers, kurš piedalījas G-20 sanāksmē Toronto. Viņš piebildis, ka attiecības ar Izraēlu varētu normalizēties, ja ebreju valsts izpildīs Turcijas prasības – atdos Brīvības flotiles kuģus, piekritīs starptautiskai incidenta izmeklēšanai, samaksās kompensācijas cietušajiem un upuru tuviniekiem un atcels Gazas joslas blokādi. "Mums nav nekādas vēlmes taisīt šovu. Mēs visu laiku esam izrādījuši lielu pacietību," uzsvēris T. R. Erdoans. Jāatgādina, ka Izraēla iebildusi pret starptautisku izmeklēšanu un izveidojusi savu izmeklēšanas grupu, kurā kā novērotāji iekļauti arī divi ārvalstu pilsoņi.