Lietuvas partijas varēs saņemt vēlēšanu konsultācijas tikai no ES un NATO valstu ekspertiem

© AP/Scanpix

Lietuvas politiskās partijas turpmāk varēs saņemt vēlēšanu konsultācijas vienīgi no Eiropas Savienības (ES) un NATO valstu ekspertiem, ceturtdien nolēmis Seims.

Attiecīgus grozījumus likumā par politisko kampaņu finansēšanu un to finansējuma kontroli atbalstījuši 93 deputāti, bet pret tiem nav balsojis neviens Lietuvas parlamenta loceklis.

Jaunajā likuma redakcijā noteikts, ka partijām, pretendentiem, kandidātiem, referendumu iniciatoriem, referendumu oponentiem un sabiedriskajām vēlēšanu komitejām pakalpojumus varēs sniegt tikai Lietuvas, citu ES un NATO dalībvalstu vai Eiropas ekonomiskās telpas valstu pilsoņi, kompānijas, organizācijas vai to struktūrvienības.

Ja kompānijā, kas reģistrēta kādā no minētajām valstīm, ceturtā daļa vai vairāk balsu ir akcionāriem no trešajām valstīm, šāda kompānija pakalpojumus Lietuvas politiķiem nedrīkstēs sniegt.

Šos grozījumus likumā rosināja veikt Lietuvas Tieslietu ministrija. Kā iepriekš skaidrojis ministrs Elvins Jankevičs, tādējādi tiks mēģināts Lietuvu pasargāt no melno tehnoloģiju izmantošanas vēlēšanās.

Pasaulē

Divus mēnešus ilgst ukraiņu ekspedīcijas spēku sekmīgais gājiens pa Kurskas apgabalu Krievijā, tikmēr divus gadus ilgst krievu armijas “gaļas viļņu” triecieni pa Ukrainas provinces pilsētām — un arī sekmīgi. Pasaule ir tik nobažījusies kā nekad.

Svarīgākais