Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas raķetei "Sojuz" pēc starta atslēdzas dzinēji; kosmonauti veikuši evakuāciju [papildināts]

© Scanpix

Krievijas raķetei "Sojuz", kas ceturtdien ar diviem astronautiem startējusi no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS), atslēgušies otrās pakāpes dzinēji.

Pēc avārijas kapsula ar astronautiem atdalījusies no raķetes un veiksmīgi piezemējusies Kazahstānas stepē 25 kilometru attālumā no Žezkazganas pilsētas.

Ar "Sojuz" uz SKS startēja amerikāņu astronauts Niks Heigs un krievu kosmonauts Aleksejs Ovčiņins. Bija plānots, ka viņi SKS pavadīs 187 dienas.

Avārija notikusi lidojuma 119.sekundē, kad no otrās pakāpes centrālā bloka atdalījās pirmās pakāpes sānu bloki. Iedarbojusies avārijas bāka, pēc kā atslēgušies otrās pakāpes dzinēji, atvienojies kosmosa kuģis ar astronautiem un izlaidis izpletni.

Glābēji izcēluši Heigu un Ovčiņinu no kapsulas, viņu stāvoklis tiek vērtēts kā apmierinošs. Viņi ar helikopteru tiek nogādāti Žezkazganas pilsētā medicīniskajai apskatei.

Kā aģentūrai "Interfax" pavēstīja avots kosmosa nozarē, avāriju varēja izraisīt slikts stiprinājums, kura dēļ otrās pakāpes bloku atdalīšanās brīdī vien no tiem varētu būt aizķēris centrālo bloku.

Šobrīd SKS apkalpē ir Vācijas astronauts Aleksandrs Gersts, ASV astronaute Serēna Aunjona-Čenslere un Krievijas kosmonauts Sergejs Prokopjevs.

Krievijas kosmosa aģentūra '"Roskosmos" izveidojusi komisiju notikušā izmeklēšanai.

Tā bija pirmā pilotējamo "Sojuz" avārija kopš 1975.gada.

Kā paziņojis Krievijas vicepremjers Jurijs Borisovs, līdz situācijas noskaidrošanai Krievija aptur pilotējamos kosmosa kuģu lidojumus.