Sakarā ar viesuļvētru "Maikls" Latvijas valstspiederīgos aicina būt uzmanīgiem

© Scanpix

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) saistībā ar viesuļvētru "Maikls" aicina tos Latvijas valstspiederīgos, kuri atrodas ASV, sekot līdzi šīs valsts varasiestāžu ieteikumiem, liecina ministrijas paziņojums.

Ministrija Latvijas valstspiederīgos aicina sekot līdzi arī brīdinājumiem par gaidāmajiem laika apstākļiem, tai skaitā norādījumiem par iespējamo evakuāciju.

ĀM norāda, ka aktuālākā informācija par viesuļvētru "Maikls" ir pieejama ASV Nacionālā viesuļvētru centra mājas lapā "www.nhc.noaa.gov".

Ceļojuma brīdinājumā ministrija arī atgādina, ka viesuļvētru sezona var skart ASV piekrastes reģionus no jūnija līdz novembrim. ĀM skaidro, ka ceļotājiem jāņem vērā, ka gan viesuļvētru sezonā, gan arī ziemā sniega vētru dēļ plānotie avioreisi var tikt atcelti vai kavēties.

Jau vēstīts, ka viesuļvētras "Maikls" centrs trešdienas pēcpusdienā pēc vietējā laika (trešdienas vakarā pēc Latvijas laika) sasniedzis ASV Floridas štatu, kur vētrā gājis bojā viens cilvēks un desmitiem tūkstoši cilvēku nav pakļāvušies varasiestāžu prasībai evakuēties, paziņojušas amatpersonas.

Rīkojums evakuēties Floridā tika dots apmēram 370 000 cilvēku, tomēr pagaidām varasiestādēm nav zināms, cik daudzi šo rīkojumu izpildījuši, bet cik palikuši mājās, pakļaujot savu dzīvību riskam.

Floridā vētrā gājis bojā viens cilvēks, vairākās apdzīvotajās vietās applūdušas ielas un nodarīti postījumi ēkām. Bez elektroapgādes palikuši apmēram 380 000 cilvēku.

Viesuļvētras centram sasniedzot Floridu, "Maikls" bija ceturtās kategorijas vētra. Vēlāk viesuļvētras centrs sasniedza Džordžiju, un tad "Maikla" spēks bija samazinājies līdz trešajai kategorijai. No Džordžijas viesuļvētras centrs virzās uz Alabamu.

ASV prezidents Donalds Tramps izsludinājis Floridā, Alabamā un Džordžijā ārkārtas stāvokli, kas dos iespēju šiem štatiem izmantot federālo palīdzības fondu līdzekļus un saņemt atbalstu no Federālās ārkārtas situāciju pārvaldes (FEMA).

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais