Vācija palielinājusi atraidīto patvēruma meklētāju deportēšanu uz trim valstīm

© REUTERS/ SCANPIX

Vācija palielinājusi atraidīto patvēruma meklētāju deportēšanu uz Alžīriju, Maroku un Tunisiju, pirmdien paziņojusi Berlīne.

"Mums izdevies uzlabot sadarbību ar šīm valstīm, kā rezultātā palielinājies repatriāciju skaits," paziņoja Vācijas Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis.

No 2015.gada līdz 2017.gadam deportēšanas gadījumu skaits no Vācijas uz Alžīriju pieauga no 57 līdz 504 gadījumiem, bet no Vācijas uz Maroku to skaits palielinājās no 61 līdz 634. Tai pat laika posmā no Vācijas uz Tunisiju deportēto skaits palielinājās no 17 līdz 251.

Sabiedrības bailes uzkurinājuši vairāki islāmistu uzbrukumi, sevišķi 2016.gadā notikušais uzbrukums Berlīnes Ziemassvētku tirdziņam.

ASV kancleres Angelas Merkeles 2015.gada lēmums atvērt robežas nekontrolētai nelegālo imigrantu plūsmai izsauca pretrunīgus vērtējumu Vācijas sabiedrībā, kur daudzi nav apmierināti ar šī lēmuma sekām.

Sabiedrības bailes uzkurinājuši vairāki islāmistu uzbrukumi, sevišķi 2016.gadā notikušais uzbrukums Berlīnes Ziemassvētku tirdziņam, kur dzīvību zaudēja 12 cilvēki. Uzbrukumu, iebraucot cilvēku pūlī ar kravas automašīnu, sarīkoja atraidīts patvēruma meklētājs no Tunisijas.

Vācija kopš tā laika centusies samazināt migrantu plūsmas, sevišķi tā dēvēto ekonomisko migrantu pieplūdumu.

Laikraksts "Bild", atsaucoties uz avotiem Vācijas drošības dienestos, ziņo, ka "intensīvas sarunas" ir uzlabojušas sadarbību ar Magriba valstīm, sevišķi apmaiņā ar biometriskajiem datiem, lai identificētu deportējamos un izdotu viņiem jaunus dokumentus ceļošanai.

Vācijas valdība arī vairākkārt centusies pievienot Alžīriju, Maroku un Tunisiju "drošas izcelsmes valstu" sarakstam, kas apgrūtinātu šo valstu pilsoņiem patvēruma iegūšanu Vācijā. Tomēr centienus pieņemt attiecīgu likumprojektu parlamenta augšpalātā nobloķējušas tās federālās zemes, kur pie varas ir Zaļo partija, kas uzskata šīs trīs Ziemeļāfrikas valstis par nedrošām.

Svarīgākais