Aicina ievērot ES noteikumus par spīdzināšanas aprīkojuma tirdzniecības aizliegumu

Šodien,26. jūnijā ir ANO Starptautiskā diena pret spīdzināšanu, pirms 23 gadiem šajā datumā spēkā stājās ANO Konvencija pret spīdzināšanu.

Pagājušās nedēļas plenārsesijā eiroparlamentārieši pieņēma rezolūciju, aicinot ES dalībvalstis ievērot ES noteikumus par spīdzināšanas aprīkojuma tirdzniecības aizliegumu, regulāri ziņot par eksporta licencēšanu un ieviest piemērotus sodus par noteikumu pārkāpšanu. Līdztekus jāaktualizē aizliegto instrumentu saraksts.

Lai gan 2006.gadā ES pieņēma starptautiski cildinātus noteikumus par spīdzināšanas instrumentu tirdzniecības ierobežošanu, vairākās ES dalībvalstīs tie netiek īstenoti vai tiek īstenoti tikai daļēji.

„Spīdzināšanas instrumentu piemērs liecina, ka mēs ne tuvu neesam perfekti,” plenārsēdes debatēs ar nožēlu secināja Cilvēktiesību apakškomitejas priekšsēdētāja Heidi Hautala (Zaļie, Somija). „Mēs neattaisnojam cerības un nepildām saistības, ko paši esam uzņēmušies.” Visa veida spīdzināšanas un nežēlīgas rīcības novēršana un izskaušana ir viens no ES cilvēktiesību politikas galvenajiem mērķiem.

ES un spīdzināšana

ES Pamatnostādnes pret spīdzināšanu (2001.g.): vispārējs ietvars ES rīcībai šajā jomā attiecībā pret trešām valstīm, kā arī daudzpusējos cilvēktiesību forumos.

ES Pamattiesību hartas 4.pants: absolūts spīdzināšanas un nežēlīgas rīcības aizliegums.

Eiropas Padomes Konvencijas par cilvēktiesību un pamattiesību aizsardzību 3.pants: identisks formulējums.

Kā Eiropas Padomes locekles visas ES dalībvalstis ir ratificējušas Eiropas Konvenciju par spīdzināšanas novēršanu.

Eiropas Parlaments mudina dalībvalstis sniegt regulārus ziņojumus par saņemto (licencēšanas) pieteikumu skaitu, attiecīgajām precēm un katra pieteikuma galamērķa valstīm, kā arī par katru no šiem pieteikumiem pieņemtajiem lēmumiem.

Tāpat tas aicina dalībvalstis ieviest pienācīgas sankcijas par noteikumu neievērošanu.

Jānovērš arī juridiskās nepilnības, papildinot aizliegto instrumentu sarakstu, kurā patlaban nav iekļautas dažas starptautiskā tirgū iegādājamas policijas un drošības iekārtas, kam nav cita praktiska pielietojuma, kā vien spīdzināšana un cita nežēlīga rīcība, tai skaitā nūjas ar dzelkšņiem, noteikta veida rīki pieslēgšanai pie sienas vai grīdas, kāju slēgi, pirkstu slēgi, īkšķu slēgi, pirkstu spīles un ķermenim piestiprināmas elektrošoka ierīces.

„Dažkārt šķiet, ka cilvēka iztēlei attiecībā uz sāpju nodarīšanu citiem nav robežu,” teica Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Gabriele Albertini (Eiropas Tautas partijas grupa, Itālija). „Tādēļ ir būtiski sekot līdzi tehnoloģijas attīstībai šajā skumjajā jautājumā.”

Debatēs piedalījās ES Augstā pārstāve Ketrīna Eštone. „Jebkāda veida nepilnības regulas īstenošanā (…) jānovērš un tās tiks novērstas.” Viņa informēja, ka šī mēneša beigās savus pētījumus sanāksmē ar ES dalībvalstu pārstāvjiem prezentēs organizācijas Amnesty International un Omega Research Foundation.

Ats. : 20100611STO75911

Svarīgākais