Rumānijā diskusiju par viendzimuma pāru laulībām ar ''nepiemērotiem vārdiem'' izjauc operators

© AFP / Scanpix

Rumānijas nacionālā raidorganizācija sestdien atvainojusies skatītājiem par piektdien notikušo incidentu, kad studijas kameras operators iejaucies tiešraidē notikušajās debatēs par drīzumā gaidāmo referendumu par ģimenes definīciju konstitūcijā.

Tehniskais darbinieks izteicis "nepiemērotus vārdus" piektdienas vakarā notikušajā diskusijā starp referenduma atbalstītāju un geju tiesību aktīvistu.

TVR1 sestdien atvainojās skatītājiem par incidentu, kurā tehniskais darbinieks izteicis "nepiemērotus vārdus" piektdienas vakarā notikušajā diskusijā starp referenduma atbalstītāju un geju tiesību aktīvistu.

Rumānijā 6.-7.oktobrī notiks referendums, kurā vēlētājiem būs jāizsakās par ieceri konstitūcijas "ģimenes" definīciju attiecināti tikai uz heteroseksuāliem, precētiem pāriem.

Balsojumu aicināja sarīkot "Koalīcija par ģimeni" un citas pareizticīgo baznīcai tuvas organizācijas.

Ierosinājumā paredzēts mainīt konstitūciju, nosakot, ka laulība ir starp vīrieti un sievieti, nevis vienkārši laulātajiem, kā tas ir šobrīd.

Tomēr konstitūcijas grozījumi faktiski neko nemainīs pašreizējā situācijā, jo Rumānija joprojām nav legalizējusi nedz viendzimuma laulības, nedz kāda cita veida viendzimuma pāru savienības.

Taču ceturtdien Rumānijas konstitucionālā tiesa nosprieda, ka homoseksuāliem pāriem ir jābūt tādam pašām ģimenes tiesībām kā heteroseksuāliem pāriem.

Homoseksuāliem pāriem ir tādas pašas tiesības uz privāto dzīvi un ģimenes dzīvi kā heteroseksuāliem pāriem, un tiem "ilgtermiņā ir jāgūst labums no tā, ka viņu tiesības un pienākumi tiek atzīti tiesiski", nosprieda tiesa.

Rumānija ir konservatīva valsts, un vairums tās iedzīvotāju ir pareizticīgo baznīcas locekļi. Homoseksualitāte Rumānijā tika legalizēta tika 2000.gadu sākumā.