Pie Hurgadas izplūdusi nafta

Ēģiptes valdība apstiprinājusi, ka pagājušonedēļ netālu no pazīstamā Sarkanās jūras kūrorta Hurgadas notikusi naftas noplūde, taču apgalvojusi, ka lielākā daļa naftas esot savākta. Krievijas mediji, atsaucoties uz tūristiem, kuri uzturas Hurgadā un tās apkaimē, gan vēsta, ka simtiem atpūtnieku, kuriem nācies saskarties ar pludmalēs un koraļļu rifos sastopamajiem naftas "recekļiem", jau piedraudējuši pamest kūrortu, bet viesnīcnieki plānojot tiesāties ar varasiestādēm.

Daily News Egypt vēsta, ka noplūde no kādas Sarkanās jūras naftas ieguves platformas notikusi vēl pagājušo trešdien, varasiestādes par to uzzinājušas piektdien, taču klusējušas līdz pat pirmdienas vakaram, kad noplūdusī nafta sasniegusi Hurgadas un Elgunas (tur iekārtots ļoti lepns kūrorts) pludmales.

Ēģiptes valdības pārstāvis Magdī Radijs sarunā ar aģentūru AP stāstījis, ka lielāko daļu izplūdušās naftas jau izdevies savākt. Sarkanās jūras provinces gubernators Magdī Kvabeizi precizējis, ka sākumā tiekot attīrītas pludmales. "Mums jau izdevies satīrīt trīs ceturtdaļas no noplūdušās naftas, taču tīrīšanas darbi varētu turpināties vēl septiņas līdz desmit dienas," viņš sacījis. Laikraksta Novije Izvestija aptaujātie eksperti atzinuši, ka pludmaļu smiltis, kurās iesūkusies nafta, patiešām var relatīvi vienkārši nomainīt, taču grūti spriest, kādu iespaidu noplūde atstās uz Sarkanās jūras ekosistēmu un tās slavenajiem koraļļiem - jo vairāk tādēļ, ka nav zināms noplūdes apjoms. Valdība apgalvojusi, ka runa ir par 10 tonnām naftas.

Ekoloģiskā organizācija HEPCA pavēstījusi, ka 90% Hurgadas pludmaļu jau izdevies attīrīt, tomēr ir speciālisti, kuri apšauba šos apgalvojumus. HEPCA ir saistīta ar Ēģiptes valdību un, protams, nav ieinteresēta radīt lieku paniku, kas varētu atbaidīt tūristus. "Hurgadas Sheraton viesnīcas apkaimē jūrā joprojām ir pleķis un spēcīgi ož pēc naftas. Mana draudzene no rīta jūrā izpeldināja savu dobermani un vēl līdz šim laikam nevaram suni nomazgāt," sarunā ar laikrakstu Trud sūdzējusies kāda Hurgadā strādājoša ekskursiju vadītāja. Jāatgādina, ka pašlaik Ēģiptē ir pats karstākais laiks (Luksorā, piemēram, gaisa temperatūra tuvojas 50 grādiem) un tūristu pieplūdums jau tāpat nav liels, bet tie, kuri ieradušies, vēlas atpūtu pavadīt pie jūras.