Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Sīrijas prezidents Krievijas lidmašīnas notriekšanā vaino Izraēlu

© Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Asads trešdien vainoja Izraēlu Krievijas lidmašīnas notriekšanā, ko pirmdien virs Sīrijas kļūdas pēc notrieca Sīrijas pretgaisa aizsardzības sistēma Izraēlas raķešu trieciena laikā.

"Šis nelaimīgais incidents bija Izraēlas augstprātības un samaitātības rezultāts," paziņoja Asads, vēstulē Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam izsakot līdzjūtību par 15 šīs lidmašīnas apkalpes locekļu - Krievijas karavīru nāvi.

"Mēs esam apņēmušies, ka šādi traģiski notikumi nenovirzīs ne jūs, ne mūs no cīņas turpināšanas pret terorismu," turpināja Asads savā vēstulē, kuru publicēja Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA.

Krievijas lidmašīnu notrieca Krievijā ražota Sīrijas pretgaisa aizsardzības sistēma S-200. Lidmašīnā bija 15 cilvēki, kas visi gāja bojā.

Krievija armija ir apsūdzējusi Izraēlas pilotus, ka tie savā uzlidojumā Sīrijā izmantojuši šo Krievijas lidmašīnu kā aizsegu, "pakļaujot to Sīrijas pretgaisa aizsardzības ugunij".

Izraēla paziņoja, ka šajā uzlidojumā vērsusies pret Sīrijas militāru objektu, no kura bruņojuma ražošanas sistēmas "Irānas vārdā drīz būtu nosūtītas" Libānas šiītu grupējumam "Hizbollah".

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien telefonsarunā ar Putinu izteica nožēlu par Krievijas karavīru nāvi un piedāvāja nosūtīt uz Maskavu Izraēlas Gaisa spēku komandieri, lai viņš izklāstītu incidenta izmeklēšanas rezultātus.

Izraēla paziņoja, ka "Krievijas lidmašīnai tika trāpīts un tā tika notriekta plašās un neprecīzās Sīrijas pretgaisa aizsardzības ("zeme-gaiss" raķešu) uguns dēļ".

Putins otrdien pavēstīja, ka lidmašīna notriekta traģiskas apstākļu sakritības rezultātā, bet brīdināja Netanjahu turpmāk neveikt šādas operācijas un solīja pastiprināt Krievijas spēku drošību Sīrijā.