Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija uz mācībām "Vostok" uzaicina novērotājus un demonstrē iespaidīgu armijas tehniku

© Scanpix

Ārvalstu atašejiem tika dota iespēja vienu dienu novērot militāros manevrus "Vostok-2018" Krievijas Tālajos Austrumos, kuros demonstrēta plaša tehnikas un karavīru pārvietošanās, pastāstīja Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļas vadītāja Anete Gnēze.

Redzētais liecinājis, ka manevros tiek demonstrēta plaša tehnikas un karavīru pārvietošanās un paraugdemonstrējumi. Latvijas atašejs Maskavā no mācībām atgriezies piektdien.

Ņemot vērā, ka mācības notiek ārpus Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas un Vīnes dokumenta noteiktās teritorijas, novērotāju aicināšana uz šīm mācībām bija Krievijas brīva izvēle. AM uzsver, ka Vīnes dokuments sniedz labāko ietvaru, lai nodrošinātu militāro mācību un aktivitāšu caurskatāmību.

Tomēr Latvijas militārajam atašejam kopā ar pārējiem Krievijā akreditētajiem ārvalstu aizsardzības atašejiem tikusi noorganizēta viena nepilna diena mācību novērošanai. Redzētais liecinājis, ka manevros tiek demonstrēta plaša tehnikas un karavīru pārvietošanās un paraugdemonstrējumi. Latvijas atašejs Maskavā no mācībām atgriezies piektdien.

Ņemot vērā iepriekšminēto, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) uzrauga situāciju, taču nekādā pastiprinātā režīmā nedarbojas un arī Krievijas militāras aktivitātes Latvijas robežu tuvumā nav novērotas. Tāpat AM atgādina, ka kopš Krimas aneksijas un Krievijas iebrukuma Ukrainā 2014.gada pavasarī, Latvija bruņotie spēki veic pastiprinātu mūsu valsts robežu novērošanu, kā arī apmainās ar informāciju ar sabiedrotajiem.

""Vostok-2018" ir kārtējais apliecinājums, ka Latvijai jāturpina savi iesāktie darbi, strādājot pie visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas izveides, jāstiprina NBS kaujas spējas, jāturpina iesāktais darbs infrastruktūras attīstībā, lai NBS būtu vēl labāk sagatavoti aizstāvēt valsti,"norādīja AM.

Vienlaikus AM atgādina, ka uz līdz šim lielākajām NBS mācībām "Namejs 2018" šogad bija ieradušies Baltkrievijas un Krievijas novērotāji, kuriem tika rādīta mācību norise, ievērojot lielu caurskatāmību. Mācību laikā divi Baltkrievijas bruņoto spēku virsnieki veica bruņojuma kontroles novērtējuma vizīti. Savukārt Baltkrievijas un Krievijas virsnieku grupa četru virsnieku sastāvā veica bruņojuma kontroles inspekciju.

Jau ziņots, ka Krievijā 11.septembrī sākās kā apgalvo Krievija kopš 80.gadiem vērienīgākie militārie manevri "Vostok-2018", kuros iesaistīti aptuveni 300 000 karavīru, 1000 lidaparātu, 36 000 tanku, bruņutransportieru un citu spēkratu, kā arī līdz 80 kuģiem.

Manevri "Vostok-2018" ilgs līdz 17.septembrim, un tajos piedalās arī Ķīnas un Mongolijas armijas.