Polijā gaidāma sīva cīņa

© Scanpix

Pretēji aptauju prognozēm Polijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā galvenais favorīts Broņislavs Komorovskis ieguvis tikai par četriem procentiem balsu vairāk nekā Jaroslavs Kačiņskis. Pēc novērotāju domām, tas sola sīvu cīņu vēlēšanu otrajā kārtā 4. jūlijā.

Svētdienas vakarā vairākas aptaujas, kas notika pie vēlēšanu iecirkņiem, liecināja, ka Seima spīkers un prezidenta pienākumu pildītājs, valdošās Pilsoniskās platformas kandidāts B. Komorovskis ieguvis vairāk nekā 46% balsu, taču pasludinātie provizoriskie rezultāti liecina, ka viņu atbalstījuši tikai mazliet vairāk nekā 41% vēlētāju. Savukārt par 10. aprīlī aviokatastrofā bojā gājušā Leha Kačiņska brāli Jaroslavu, kurš pārstāv konservatīvo partiju Likums un taisnīgums (PiS), nobalsojuši gandrīz 37% vēlētāju, vēsta BBC. Iespēju doties nobalsot izmantojuši mazāk nekā 55% vēlētāju.

Domājams, ka liela daļa poļu nešaubījās par otrās kārtas nepieciešamību un gatavojās savu viedokli paust tikai 4. jūlijā, norāda Polijas mediji. Tiek arī izteikti minējumi, ka savus piekritējus labāk izdevies mobilizēt tieši J. Kačiņskim, tāpēc neesot gaidāms, ka otrajā kārtā viņa rezultāts varētu ievērojami uzlaboties. AFP norāda, ka daudz kas būs atkarīgs no sociāldemokrāta Gžegoša Napjeraļska piekritējiem – šis kandidāts negaidīti ieguvis 13,7%

balsu. Iepriekš notikušās aptaujas liecina, ka divas trešdaļas no viņa piekritējiem ir gatavi otrajā kārtā balsot par B. Komorovski. Pats G. Napjeraļskis vakar intervijā Polijas radio atturējies aģitēt par kādu no kandidātiem un uzsvēris, ka varētu aicināt atbalstīt kādu no viņiem "kopīgu vērtību, nevis vicpremjera krēsla dēļ", ziņo Reuters.

BBC norāda, ka īstā priekšvēlēšanu cīņa tikai tagad sāksies, jo jau iepriekš varēja prognozēt abu favorītu iekļūšanu otrajā kārtā. 58 gadus vecais B. Komorovskis vakar nav atturējies no kārdinājuma ekspluatēt pašlaik tik aktuālo futbola tēmu. "Dzīvē, tāpat kā futbolā un citos sporta veidos, papildlaiks ir tas grūtākais. Tagad mums visiem jāpaliek nomodā un jāmobilizē visi spēki un enerģija finiša taisnei," viņš sacījis. Savukārt 61 gadu vecā J. Kačiņska vēlēšanu kampaņas vadītājs Pavels Ponciliušs sarunā ar AFP paudis cerības, ka atkārtosies 2005. gada vēlēšanu scenārijs.

Svarīgākais