Krievija mēģinājusi izspiegot satelītu, kas nodrošina komunikācijas Francijas armijai

© Scanpix

Krievijas satelīts pagājušajā gadā mēģinājis izspiegot satelītu, kas nodrošina komunikācijas Francijas armijai, piektdien paziņoja Francijas aizsardzības ministre Floransa Parlī.

Francijas un Itālijas kopīgi pārvaldītajam satelītam "Athena-Fidus" "nedaudz par tuvu pietuvojies" Krievijas satelīts "Luč-Olimp", kurš ir pazīstams ar savām modernajām noklausīšanās spējām, pavēstīja Parlī Francijas Nacionālajā kosmosa pētījumu centrā Tulūzā.

"Tas pietuvojās tik tuvu, ka mēs varējām iedomāties, ka tas mēģina pārtvert mūsu komunikācijas," sacīja Parlī. "Mēģināt noklausīties savus kaimiņus nav tikai nedraudzīgi. Tā ir spiegošana."

Pēc viņas teiktā, amatpersonas veikušas "atbilstošus pasākumus" un turpinājušas novērot satelītu pēc tā attālināšanās un redzēja, ka tas manevrē arī citu objektu tuvumā.

"Mēs labi zinām, ka citi lielie spēlētāji kosmosā izstrādā intriģējošus orbitālos objektus, eksperimentē ar potenciālajām uzbrukuma spējām, veic manevrus, kas neatstāj šaubas par viņu agresīvo nolūku," sacīja Parlī. "Ja mēs nerīkosimies, mēs būsim apdraudēti, mūsu militārie manevri un mūsu ikdienas operācijas būs apdraudētas."

Pasaulē

Nobela prēmija ekonomikā 2024. gadā tika piešķirta Daronam Acemoglu, Džeimsam Robinsonam un Saimonam Džonsonam, kuri izskaidroja pasaulei, kāpēc dažas valstis kļūst bagātas un attīstās, kamēr citas ir iestrēgušas pagātnē, un kāpēc progress un tehnoloģijas noved pie valsts labklājības tikai dažās vietās, kamēr citās ne, raksta BBC.