Polijas prezidenta vēlēšanās vadībā izvirzījies Komorovskis; būs otrā kārta

Svētdien notikušajās Polijas prezidenta vēlēšanās vislielāko atbalstu guvis pašreizējais valsts vadītāja pienākumu izpildītājs Seima spīkers Broņislavs Komorovskis, kurš saņēmis 41,22% balsu, bet par viņa sīvāko sāncensi bijušo premjerministru Jaroslavu Kačiņski savi balsi atdevuši 36,74% vēlētāju, liecina rezultāti pēc 94,3% balsu apkopošanas.

Tā kā nevienam no kandidātiem neizdevās iegūt vairāk par 50% balsu, 4.jūlijā gaidāma vēlēšanu otrā un izšķirošā kārta, kurā par prezidenta amatu sacentīsies Komorovskis un Kačiņskis.

"Dzīvē, tāpat kā futbolā un citos sporta veidos, visgrūtākais ir tieši papildlaiks," svētdien pēc pirmo aptaujas rezultātu publiskošanas saviem atbalstītājiem paziņoja Komorovskis. "Būsim modri un sakoposim visus mūsu spēkus un enerģiju pēdējai distancei".

Savukārt Kačiņskis mudināja savus atbalstītājus gatavoties otrajai kārtai, kurā saskaņā ar sabiedriskās domas aptaujām virsroku gūs Komorovskis. "Atslēga uz uzvaru ir ticība, pārliecība, ka uzvara ir iespējama un nepieciešama. Mums ir jāuzvar mūsu tēvzemes, Polijas labā," uzsvēra Kačiņskis.

Negaidīti labus rezultātus uzrādījis sociāldemokrātu līderis Gžegožs Naperaļskis, kurš ieguvis 13,7% balsu. Aptaujas liecina, ka vēlēšanu otrajā kārtā divas trešdaļas viņa atbalstītāju savu balsi atdos par Komorovski.

Pārējie septiņi kandidāti ieguvuši mazāk par trim procentiem katrs.

Kopumā vēlēšanās piedalījušies ap 55% balsstiesīgo.

LETA jau ziņoja, ka svētdien Polijā notika prezidenta ārkārtas vēlēšanas, lai izraudzītos jaunu valsts līderi pēc traģiskās Smoļenskas aviokatastrofas, kurā dzīvību zaudēja prezidents Lehs Kačiņskis.