Homoseksuālas attiecības Indijā vairs nav noziegums

© Lauris VĪKSNE, F64 Photo Agency

Indijas Augstākā tiesa vakar pieņēmusi vēsturisku spriedumu, atceļot britu koloniālās pārvaldes laikos pirms vairāk nekā 150 gadiem pieņemtu kriminālkodeksa pantu, saskaņā ar kuru par homoseksuālām attiecībām bija iespējams piespriest līdz pat desmit gadiem ilgu cietumsodu.

Lai gan praksē šis likums beidzamajos gados tika piemērots aizvien retāk, Indijas geji un lesbietes ne bez pamata to uzskatīja par instrumentu, ar kura palīdzību viņus iespējams pazemot un šantažēt.

Starptautiskās ziņu aģentūras vēsta, ka vakar Indijas LGBT kopienai bija iemesls svinībām, kas notikušas daudzās valsts pilsētās. Pieci Augstākās tiesas tiesneši vienprātīgi lēma par kriminālkodeksa 377. panta (tas tika apstiprināts tālajā 1861. gadā, kad Indija bija Britu impērijas kolonija) traktējuma maiņu, nosakot, ka labprātīgas homoseksuālas attiecības starp pilngadību sasniegušiem pilsoņiem vairs nav uzskatāmas par kriminālnoziegumu.

Reuters atgādina, ka jautājums par kriminālkodeksa 377. panta (tajā, starp citu, nav ne vārda par homoseksualitāti, bet vien norādīts, ka nav pieņemamas «pretdabiskas seksuālas attiecības») atbilstību mūsdienu reālijām Indijā tika aktualizēts jau pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu pirmajā pusē, un kopš tā laika vairākas valdības, parlamenta sastāvi un visdažādākās tiesu instances to kā karstu kartupeli viļājušas no vienas puses uz otru. Lielā daļā Indijas sabiedrības homoseksuālisms joprojām tiek uzskatīts par nepieņemamu, un it sevišķi tas attiecas uz lauku reģioniem, kur joprojām ir spēcīgas gadsimtiem ilgās reliģijas noteiktās tradīcijas un aizspriedumi. Pēc tam, kad vairākas valdības un parlamenta sastāvi atteicās pēc būtības pārskatīt 377. pantu, 2009. gadā iniciatīvu uzņēmās Deli Augstākā tiesa, paziņojot par šī panta atcelšanu, taču jau pēc četriem gadiem, reaģējot uz reliģisko līderu iesniegto protestu, Indijas Augstākā tiesa šo spriedumu anulēja.

Lai gan likums ir ļoti bargs, šo bardzību kompensējusi tā retā izmantošana praksē.

Pašlaik Indijā dzīvo vairāk nekā 1,25 miljardi iedzīvotāju, bet 2016. gadā valsts tiesās pieņemti vien 23 spriedumi, kas attiecas uz šā panta piemērošanu - septiņi apsūdzētie atzīti par vainīgiem (taču nevienam no viņiem nav piespriests maksimālais sods), bet 16 attaisnoti. Viens no aktīvākajiem cīnītājiem par 377. panta atcelšanu, Kešavs Suri, kura ģimenei pieder greznas viesnīcas daudzās Indijas pilsētās, nav slēpis savu homoseksualitāti un pērn Parīzē pat salaulājās ar savu dzīvesbiedru, taču likumsargiem Indijā nav pat nācis prātā viņu apsūdzēt. Tomēr, kā norādījis K. Suri, nomaļākos lauku rajonos dzīvojošiem indiešiem homoseksualitāte nereti nozīmējusi pazemojumus, šantāžu vai izstumšanu no kopienas. BBC vēsta, ka par krimināli sodāmu nodarījumu homoseksuālas attiecības joprojām tiek uzskatītas 72 pasaules valstīs.