Lielbritānija vēlas, lai saistībā ar Skripaļu lietu tiek sasaukta ārkārtas ANO Drošības padomes sēde

Lielbritānijas vēstniece ANO Kārena Pīrsa © SCANPIX

Lielbritānija trešdien lūgusi sasaukt ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi saistībā ar apsūdzību izvirzīšanu diviem Krievijas pilsoņiem par bijušā krievu dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" Lielbritānijas pilsētā Solsberi.

Lielbritānijas vēstniece ANO Kārena Pīrsa paziņoja, ka ārkārtas sēde nepieciešama, lai sniegtu jaunāko informāciju padomes locekļiem Skripaļu lietā.

Domājams, ka sēde notiks ceturtdien.

SCANPIX

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas prokuratūra izvirzījusi apsūdzības diviem Krievijas pilsoņiem - Aleksandram Petrovam un Ruslanam Boširovam - par Skripaļu saindēšanu. Tomēr Lielbritānijas varasiestādes atzinušas, ka apsūdzēto vārdi, ar kuriem viņi ceļojuši, var nebūt īsti.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņoja, ka apsūdzētie ir Krievijas militārā izlūkdienesta darbinieki, un viņi darbojušies saskaņā ar Krievijas valdības rīkojumiem.

"GRU (Krievijas militārais izlūkdienests) ir ļoti disciplinēta organizācija ar labi nostiprinātu komandas ķēdi. Tādējādi tā nav bijusi patvaļīga operācija. Gandrīz droši, ka tā ārpus GRU apstiprināta arī augstākajā Krievijas valsts līmenī," piebilda premjerministre.

Krievija noliedz jebkādu saistību ar Skripaļu saindēšanu.

Pasaulē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savas vizītes laikā ASV acīmredzot nesaņēma atļauju no Amerikas līdera Džo Baidena par Rietumu ieroču izmantošanu Krievijas Federācijā, turklāt Ukrainas līderis “redzēja satraucošas pazīmes, ka viņa ietekme Rietumos vājinās”, raksta “The Sunday Times”.