Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ETP priekšsēdētājs Vēbers paziņo par kandidēšanu uz EK prezidenta amatu

© Reuters/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) Eiropas Tautas partijas (ETP) frakcijas priekšsēdētājs Manfrēds Vēbers trešdien oficiāli paziņojis par kandidēšanu uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu.

Vēbers savu kandidatūru uz EK prezidenta amatu oficiāli pieteica trešdien ETP grupas sēdē.

"Mēs nevaram turpināt tā, kā mēs šobrīd esam ES," tviterī raksta Vēbers. "Es palīdzēšu Eiropu atdot atpakaļ cilvēkiem un atjaunot saikni starp pilsoņiem un Eiropas Savienību. Es vēlos iedarbināt jaunu nodaļu ES."

Nacionālā līmenī 46 gadus vecais Vēbers ir Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) priekšsēdētāja vietnieks. Vēberam ir CSU un Merkeles atbalsts.

EP deputāte, ETP grupas viceprezidente Sandra Kalniete (V) norāda, ka strādāt Vēbera vadītajā ETP grupas prezidentūrā ir komandas darbs. "Manfrēds ir īsts mūsu komandas kapteinis. Viņam piemīt vairākas īpašības, kas nepieciešamas veiksmīgam EK vadītājam, proti, spēja novērtēt visu spēles laukumu un spēlētāju stiprās un vājās puses, domāt ilglaicīgās kategorijās un un atrast labāko iespējamo risinājumu," sacīja deputāte.

AFP/Scanpix

Viņasprāt, arī EK ir komanda, koleģiāls veidojums, kuras priekšsēdētājam jāprot saliedēt vienotam mērķim, saskaņojot dažādus viedokļus, reizēm arī pretējus. Viņa pauda pārliecību, ka Vēberam arī izdotos saņemt politisku atbalstu jaunievēlētajā EP, kura sastāvs solās būt ļoti raibs. Tieši darbā ar EP un politisko koalīciju veidošanā noderēs Vēbera lielā pieredze tajā, uzskata Kalniete.

Tikmēr EP deputāts, ETP grupas Latvijas delegācijas vadītājs Krišjānis Kariņš (V) skaidroja, ka Vēbera līdera spējas, inteliģence un kompetence ir izcili priekšnosacījumi viņa kandidatūrai uz nākamā EK prezidenta amatu un tas neapšaubāmi ir spēcīgs pieteikums.

"Strādājot kopā ar viņu ikdienā, varu apgalvot, ka viņš apzinās, cik lielā mērā ES ir arī Latvijas miera un labklājības simbols. Savos darbos viņš ir kaismīgs vienotas Eiropas idejas atbalstītājs un cīnītājs pret arvien skaļāk kliedzošiem populistiskajiem spēkiem, ar viņu vadībā ES būtu drošās rokās. Publiski skaidri un nerimstoši iestājies pret "Nord Stream 2" celtniecību, kas Latvijai ir ļoti nozīmīgs atbalsts," teica Kariņš.

Savukārt EP deputāte, ETP grupas deputāte Inese Vaidere vērsa uzmanību, ka Vēbers ir demonstrējis savas spējas vadīt, izvirzīt prioritātes un pārliecināt par tām. Tāpat Vēbers ir pierādījis, ka labi izprot Latvijas vēsturi un Latvijai svarīgos jautājumus, uzskata politiķe, piebilstot, ka viņš ir vairākkārt paudis pārliecību, ka ir nepieciešams mazināt Krievijas politisko un ekonomisko ietekmi Eiropā, kā arī ir skaidri iestājies pret gāzes vada "Nord Stream 2" izbūvi.

"Mans kolēģis labi izprot okupācijas atstātās brūces mūsu latviešu tautai, tai skaitā - komunistiskā terora noziegumus. Viņš iestājas par drošu Eiropu, nostiprinātām ES ārējām robežām, kā arī par to, ka jāaptur nelegālā migrācija. Lai arī ETP partijas kandidātu EK prezidenta amatam oficiāli apstiprināsim novembra sākumā un pilnīgi iespējams, ka virzīts tiks vēl kāds, uzskatu, ka Vēbers noteikti ir visspēcīgākais kandidāts šim augstajam amatam," pārliecību pauda Vaidere.

2019.gadā atbrīvosies vairāki svarīgākie amati Eiropas Savienības (ES) vadībā, tostarp pašreizējā EK prezidenta Žana Kloda Junkera krēsls.